Srpski ComTrade postao partner CERN-a

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2015. u 22:00
Količina informacija koju proizvode pokusi na ubrzivaču čestica naglo se povećava

ComTrade će se baviti lakšim pristupom i učinkovitijim upravljanjem sustava za skladištenje podataka u CERN-u.

Najveća srpska informatička kompanija ComTrade, potpisala je partnerski ugovor s Europskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN).

U sklopu CERN openlaba, u kojem je samo deset renomiranih svjetskih ICT kompanija (Oracle, Intel, Siemens itd.) ComTrade će se baviti pitanjima lakšeg pristupa i učinkovitijeg upravljanja sustava za skladištenje podataka koji se koristi u CERN-u, priopćeno je iz ComTradea.

"Biti dio povijesnog tim, koji je u potrazi za 'božjom česticom' najveći je uspjeh kompanije ComTrade do sada. Izabrani smo da budemo jedna od deset IT kompanija u svijetu s kojima CERN sarađuje", izjavio je Veselin Jevrosimović, predsjednik grupe ComTrade, jedne od najvećih regionalnih IT kompanija, koja je 2013. otvarila prihod od 231 milijun eura. ComTrade se pridružio CERN openlabu, kao dio podrške za istraživački program Velikog hadronskog sudarivača čestica (LHC). CERN openlab jedinstveno je javno-privatno partnerstvo koje ubrzava razvoj naprednih rješenja za LHC zajednicu diljem svijeta, ali i za šira znanstvena istraživanja. Kroz taj laboratorij CERN sarađuje s vodećim ICT kompanijama i istraživačkim institutima.

 

1500djelatnika

trenutno zapošljava ComTrade

Iskustvo ComTradea
"Važna istraživanja koja CERN omogućava ovise od tome koliko brzo i lako znanstvenici mogu pristupiti golemoj količini podataka koji se svakodnevno stvaraju. Ponosni smo što smo članovi CERN openlaba i nestrpljivi da kroz ekspertizu i iskustvo omogućimo istraživačima maksimalnu podršku i učinkovitiji pristup podacima s LHC-a. ComTrade je vodeći davatelj usluga infrastrukturnih IT rješenja koja obuhvaćaju skladištenje podataka, sistem menadžment, upravljanje mrežama i kreiranje aplikacija.

Svoju ekspertizu ComTrade je dokazao u raznim granama industrije, kroz naprednu tehnologiju koja klijentima i IT profesonalcima omogućava učinkovit rad i uspješnije poslovanje. S više od 1000 softverskih inženjera, ComTrade je jedan od najvećih europskih davatelja usluga IT rješenja i partner vodećih svjetskih kompanija kao što su Microsoft, HP, Oracle i Citrix, objasnio je Jevrosimović.

Zatrpani podacima
CERN prikuplja i dijeli podatke s partnerskim znanstvenim institucijama diljem svijeta. Iz eksperimenata na LHC-u, CERN-ov data centar prikupi više od 30 petabajta podataka godišnje, a EOS Large Scale Storage System predstavlja temelj za njihovu daljnju obradu, s instalacijama koje podržavaju čak 140 petabajta podatkovnog prostora. Količina informacija koju proizvode pokusi na ubrzivaču naglo se povećava, jednako kao i broj znanstvenih organizacija koje sudjeluju u istraživanjima. Zato CERN želi omogućiti otvoreni pristup EOS sustavu, s ciljem da vanjskim suradnicima olakša pristup i korištenje informacija.

Zbog stručnosti u područjima pohrane podataka, sistem menadžmenta i upravljanja mrežama, za proširenje mogućnosti EOS-a izabran je ComTrade. "Imamo veliku količinu podataka koji naglo rastu i kojima je nužno učinkovito upravljanje. Omogućavamo pouzdan pristup i podršku istraživačima koji sudjeluju u pokusima, a ComTradeova ekspertiza bit će od velike pomoći u podršci znanstvenoj zajednici, posebno kada broj uključenih u eksperimente raste, kao i količina podataka", rekao je Alberto Di Meglio, direktor CERN openlaba. Cilj je omogućiti pouzdan i brz protok podataka, kako bi se ispunili dosad nezabilježeni zahtjevi kada je riječ o kakvoći obrade, distribucije i analize podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close