Sraz mozgova za aplikaciju koja će predvidjeti što bi gosti željeli jesti

Autor: Ana Blašković , 29. lipanj 2016. u 09:08
Sudionici hackatona

Dva dana miješani timovi uz nadzor mentora nizali redove programskog koda oblikujući aplikaciju koja se željno iščekuje.

Po uzoru na studentske 'hackatone', maratonska programiranja u žestokom natjecateljskom duhu, u utorak je okončan prvi 'Business Hackaton' Podravke i Microsofta Hrvatska. Tijekom dva dana 20-ak stručnjaka bilo je zatvoreno u prostorijama Podravke s naoko jednostavnim zadatakom: razviti aplikaciju za online naručivanje Podravkinih jela iz Food Solution segmenta.

U intenzivnih 48 sati miješani timovi IT stručnjaka Microsofta, Podravke, Compinga i Maistre uz nadzor mentora iz nekoliko zemalja nizali su redove programskog koda oblikujući aplikaciju koja bi trebala efikasnije povezati proizvodnju hrane s hotelskom kućom, a na zadovoljstvo krajnjeg korisnika, a to je gost za stolom. "Podravka je u procesu digitalne transformacije, a jedan od projekata je mijenjanje poslovnog modela Food divizije nas kao proizvođača hrane prema našim krajnjim korisnicima da budemo trendseteri", rekao je čelnik koprivničke kompanije Zvonimir Mršić dodajući da taj format "pokazuje da nije važno gdje radiš već tko to radi".  

Ideja se rodila u travnju za redovitih kontakata Podravke i Microsofta, a uskoro su se pridružile druge dvije kompanije. Cilj sraza mozgova je napraviti rješenje koje će efikasno predviđati koju hranu preferiraju gosti te omogućiti brzu naruždbu. "Imate vikend-goste, dnevne goste, danas gosta iz Španjolske, sutra iz Koprivnice, prekosutra Rusije. Želimo dati rješenje koje će omogućiti da svaki gost bude zadovoljan, a tvrtke smanje troškove te budu maksimalno efikasne. Za to koristimo strojno učenje, što nije ništa drugo do umjetne inteligencije", rekao je predsjednik Uprave Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković. Dodaje da je posebnost ove priče "međusektorska suradnja onog najboljeg što Hrvatska može dati, a to su hrana, turizam i tehnološka znanja".

 Rezultati prvog 'business hackatona' željno se iščekuju u 23 zemlje jer je koprivničko sučeljavanje ideja stručnjaka novost u poslovnom svijetu. To je razumljivo ako se uzme u obzir da klasični financijski izvještaji govore o onom što se već dogodilo, a ovdje je riječ o strojnom učenju (inače najnovijem trendu u IT-ju) i prediktivnoj analizi koja pokušava predvidjeti nepredvidljivo: što će se dogoditi sutra što dijemetralno mijenja način donošenja poslovnih odluka.

 "Za dobra predviđanja nužno je imati povijesne podatke, a danas je to moguće kroz praćenje prodaje, naružbi, loyalty kartice", kaže prvi čovjek Compinga Alojzije Jukić. U ovom slučaju to znači da aplikacija pamti ranije naružbe pa unaprijed predlaže količine i namirnice, što ubrzava i olakšava proces.  Vrijedi napomenuti da se aplikacija razvija na 'cloud' tehnologiji, za koju neki procjenjuju da će do 2020. u potpunosti zamijeniti tradicionalno poslovanje jer snižava troškove, povećava brzinu i skalamobilnost, što – drugim riječima – znači da će jednako funkcionirati neovisno o tome služi li se njome 5 ili 50.000 korisnika.  

Ovo je je win-win situacija za sve, poruka je iz Koprivnice, jer nastaje 'B2B2C', odnosno rješenje koje će osim približavanja dviju tvrtki u lanac uključiti i krajnjeg korisnika, inače trend koji se razvija i u svijetu. Microsoft dobiva testiran koncept koji će demonstrirati na novim tržištima i dalje razvijati, Podravka proizvod koji će joj povećati konkurentnost i sniziti troškove, jednako kao i Maistra, koja računa na zadovoljnog gosta koji se se vratiti i iduće godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

ako jedna podravka govori o uimjetnoj inteligenciji i strojnom učenju onda je vrijeme za izlazak. Po poznatom principu kada i čistač cipela savjetuje o dionicama vrijeme je za izlazak

a jel onaj medo u sredini se isto natjeće. Mislim zacijelo nije ništa lošiji od ‘mozgova’

aplikacije koje predviđaju budućnost, to je budućnost!

dakle gatare i astrolozi samo moraju naučiti programirati i eto ti prilike za biznis!

New Report

Close