Spremnici kao Wi-Fi pristupne točke

Autor: Marta Duić , 29. kolovoz 2015. u 11:37
Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer predstavio je BigBellyjeve spremnike

IoT tehnologija dugo je ciljala samo na proizvode visokih vrijednosti – malo tko je mislio na kante za otpatke.

Pametni gradovi diljem svijeta ohrabruju na korištenje IoT modela (Internet of Things) i iznalaze nove načine kako bi uređaji lakše komunicirali sa svojim vlasnicima i drugim uređajima.

Svakodnevni i sveprisutni gradski objekti poput ulične rasvjete, klupa, fontana i kanti za smeće adaptiraju se kako bi postali pametniji i građanima olakšali život. Jedan od primjera dobre suradnje IoT tehnologija sa svakodnevnim predmetima je Bigbelly – sustav pametnih i povezanih reciklažnih kanti za otpatke. Bigbelly postaje za otpad sastoje se od reciklažnog dijela te kompaktora predviđenog za stvaranje mjesta u kanti za otpatke. Bigbellyeve kante tako mogu zaprimiti otprilike pet puta više sadržaja od standardnih, a Qualcomm, čip koji se nalazi u svakoj od njih, povezuje ih sa centralnom točkom.

Potonje omogućava informiranje o lokacijama na kojima eventulano treba postaviti veći broj kanti za otpatke, i dostavlja informacije o količini smeća koje se nalazi u svakoj od njih, Kada se kanta napuni do vrha, generira se automatska poruka ili e – mail. Stručnjaci ovakvo inovativno rješenje nazivaju budućnošću kanti za otpatke i reciklažu. Važnost Bigbelly sustava ne ogleda se samo u kvalitetnijem i ekološki prihvatljivijem načinu zbrinjavanja otpada, već i u činjenici kako je ovdje riječ o pametnom i povezanom sustavu. Kad su IoT tehnologije postale privlačne korporacijama, dizajneri su uglavnom ciljali na proizvode visokih vrijednosti, poput automobila, a malo tko je mislio na kante za otpatke.

Redizajn kanti za otpatke za svaku je pohvalu jer iz temelja preispituje ne samo postojeći proizvod, već proizvodu dalje priliku da svoju važnost dodatno osnaži činjenicom kako je sada sposoban komunicirati u stvarnom vremenu. Philadelphia, koja je 2009. kupila 210 reciklažnih kontejnera, možda je najbolji primjer učinkovitosti Bigbelly-eva sustava jer prihvaćanjem ovakva načina zbrinjavanja otpada i reciklaže mjesečno uspije generirati i do 2599 dolara prihoda. No, Bigbelly ne staje samo na usluzi zbrinjavanja otpada – zahvaljujući neprekidnoj povezanosti kanti u stvarnom vremenu, posjeduju niz komunikacijskih funkcija. Jedna od njih je i ta da mogu poslužiti građanima kao Wi-Fi pristupne točke. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close