Splitsko-zagrebački softverski brak

Autor: Bernard Ivezić , 30. rujan 2015. u 16:59
Osnivači IT Sistema i eVisiona, Damir Popović i Zvonimir Mavretić

Udružena, dva najveća isporučitelja korporativnih intraneta imat će 50 zaposlenih i više od 20 milijuna kuna prometa.

Splitska tvrtka IT Sistemi i zagrebački eVision strateški su se udružili u najvećeg integratora i proizvođača softvera za upravljanje dokumentacijom u Hrvatskoj i BiH.

Dvije tvrtke članice Hrvatskih nezavisnih proizvođača softvera CISEx-a, među inim, rade za Atlantic na svih 11 tržišta, Unicredit i RBA u BiH, te Podravku, Hrvatski telekom, Grad Karlovac, OTP i Splitsku banku u Hrvatskoj. U BiH se na njihovim sustavima vrti 60 posto platnog prometa. Ivana Popović, članica Uprave IT Sistema, kaže da se tvrtke neće spojiti u jedan poslovni subjekt. "Model strateškog udruživanja, umjesto spajanja, odabrali smo zbog zadržavanja suverenosti postojećih ugovora s korisnicima i partnerima. Na ovaj način za naše korisnike nema nikakvih rizika, samo prilike za dodatno unapređenje postojeće suradnje", kaže Popović.

Udružene, te će tvrtke imati 50 zaposlenih i više od 20 milijuna kuna prometa. Popović nije ušla u detalje kako su točno podijelili koristi. No, pojašnjava da je cilj stvoriti točku gdje će se na jednom mjestu moći pronaći sva rješenja iz područja upravljanja poslovnim sadržajem (Enterprise Content Management). To znači sve od izrade i uvođenja korporativnih intraneta preko obrade dokumentacije i primjene e-računa pa sve do digitalnih arhiva. Tvrtka IT Sistemi iz Splita osnovana je 1998. i zapošljava 30 stručnjaka. U 2014. godini prihod im je porastao 7,5 posto, na 13,9 milijuna kuna, uz neto dobit od 560,9 tisuća kuna.  Tvrtka eVision iz Zagreba pak zapošljava 20 stručnjaka, lani je imala 7,69 milijuna kuna prihoda uz rast od 8,3 posto i neto dobit od 108,2 tisuća kuna neto dobiti.

Obje tvrtke dosad su bili ljutiti konkurenti ne samo u ponudi rješenja već i u tehnologijama koje su koristili. Tvrtka eVision ECM rješenja nudila je na Microsoftovoj platformi, a IT Sistemi na nizu drugih platformi. Popović navodi da im je kroz poboljšanje ponude, dakako, cilj i povećanje profitabilnosti. "Nudimo sve što je jednom biznisu potrebno da digitalizira uredsko poslovanje, da napravi ono što zovemo digitalnom transformacijom", kaže Popović. Upravo je digitalna transformacija ono na čemu čak i najveće tvrtke poput Hrvatskog telekoma i Agrokorovog mStarta vide priliku za razvoj.

Agencija IDC Adriatics procjenjuje da će do 2019. hrvatsko tržište IT usluga, i to dobrim djelom zahvaljujući digitalnoj transformaciji, narasti za gotovo 100 milijuna eura. Dubravko Blaće, voditelj marketinga eVisiona, navodi da obje tvrtke osim poslova u Hrvatskoj i BiH dugoročno razmišljaju o izvozu i ponudi vlastitih paketnih softverskih proizvoda. Tako je tvrtka IT Sistemi već razvila softver MoRe, a eVision OfficePoint. "Razvoj našeg tržišta s jedne strane potiče regulativa, a s druge strane činjenica što je raditi bez papira efikasnije", zaključuje Blaće.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska je raj za rodijačke IT ugovore, a prodajni odjeli strepe prije svakih izbora i promjene vlasti.

Tako jadno

New Report

Close