Slovenci pretplatom ‘liječe’ uslugu od koje HT očekuje puno

Autor: Bernard Ivezić , 24. travanj 2014. u 12:35
Gradeći sustav koristili smo iskustva zemalja u kojima postoji usluga mobilnog plaćanja, kažu u HT-u

HT testira NFC tehnologiju, do ljeta bi je mogao ponuditi komercijalno. Ističu da su proučili iskustva drugih te da razvijaju vlastito rješenje.

Iako operateri u Hrvatskoj o usluzi mobilnog plaćanja govore vrlo glasno i očekuju da će to postati važan novi izvor prihoda, Telekom Slovenije, koji tu uslugu nudi već desetak godina, drži se mnogo skromnije. I to unatoč tome što njegova usluga Moneta ima sve ono što se očekuje da bi i Hrvatski telekom (HT) mogao ponuditi do ljeta u sklopu svojeg širenja u mobilno plaćanje.

I, također, unatoč tome što Telekom Slovenije ima čak 100 tisuća korisnika usluge Moneta.Slovenski operater, koji je glavna meta preuzimanja Hrvatskog telekoma (rok do kojega investitori trebaju predati iskaze o interesu za kupnju gotovo tri četvrtine vlasničkog udjela u istekao je u srijedu) podjednako je skromno najavio da će u svibnju za korisnike te usluge uvesti simboličnu pretplatu.

Dobit Monete 97.000 kn 
Prema informacijama slovenskog lista Financa, pretplata će biti 49 eurocenti ili manje od četiri kune mjesečno. Drugim riječima, Moneta će kroz pretplatu svoj prihod podići za 588 tisuća eura godišnje, što je oko 4,5 milijuna kuna. Dok iz operatera objašnjavaju kako će uvođenje pretplate pojednostavniti cjenik, financijska izvješća telekomove tvrtke kćeri M-Pay, koja upravlja uslugom Moneta, upućuju na to da operater zapravo time čini prvi korak u monetizaciji te svoje usluge od koje je dosad imao mršav prihod.Prema godišnjim izvješćima tvrtke M-Pay dostupnim na AJPES JOLP-u, slovenskom pandanu Sudskog registra i Finina servisa RGFI javna objava, ta tvrtka u prosjeku od naknada za mobilno plaćanje ima prihod od 120 tisuća kuna i neto dobit od gotovo 100 tisuća kuna.

Posljednje dostupno izvješće je ono za 2012. godinu. U njemu stoji da je prihod M-Paya, odnosno usluge Moneta, bio 119 tisuća kuna uz neto dobit od 96,8 tisuća kuna.Nataša Osolnik iz Službe za odnose s javnošću Telekoma Slovenije kaže da su u mobilno plaćanje snažno krenuli prije točno deset godina kada su Telekom Slovenije i banka Nova KBM zajedno osnovali tvrtku M-Pay. "Danas se Moneta prima na 10 tisuća prodajnih mjesta u Sloveniji i ima 100 tisuća različitih korisnika mjesečno", kaže Osolnik.

Najbolji Kenijci 
Moneta omogućuje plaćanje mobitelom u trgovinama, taksijima, gradskom prijevozu, benzinskim pumpama, automatima za parkiranje, ali i automatima za hranu i piće te studentskim menzama i koncertima. Njome je moguće plaćati u web trgovinama, telefonskoj i TV prodaji. Ovakav način plaćanja uveo je Mercator, ali i državna uprava poput slovenskog katastra E-Prostor.Gov.si, te naftna kompanija Petrol na svim svojim benzinskim postajama.U HT-u kažu da su prvi u Hrvatskoj, u srpnju 2012. godine, započeli s mobilnim plaćanjem korištenjem NFC tehnologije i da vide veliki potencijal.

HT već neko vrijeme testira tu tehnologiju, a navodno će je do ljeta ponuditi komercijalno."HT razvija vlastito rješenje, a gradeći sustav pratili smo svjetske trendove i koristili iskustva zemalja u kojima postoji usluga mobilnog plaćanja kako bismo je unaprijedili, ali istovremeno i prilagodili našem tržištu", kažu u HT-u. U svijetu je najuspješniji sustav mobilnog plaćanja kenijska M-Pesa. Prije sedam godina lansirao ju je operater Safaricom, a uslugu prema posljednjim podacima koristi 17 milijuna ljudi.

Mobitelom plaćaju i u Mercatoru…

Telekomu Slovenije pridružili se Debitel i Si.Mobil

U Mercatoru se Monetom plaća tako da se u mobitel ukuca *180*troznamenkasti-kod-računa# i nazove taj broj. Potvrda plaćanja dolazi SMS-om, dok Mercatorova blagajna izbacuje papirnati račun. Tvrtka M-Pay razvila je sličan način plaćanja za sve druge prodajne kanale, a prije dvije godine dobila je nagradu za Android aplikaciju mTerminal čime se usluga proširila na dostavu hrane, teksi službe i druge slične uslužne djelatnosti. U međuvremenu su se Telekomu Sloveniji i Novoj KBM banci pridružili još Poštna banka Slovenije te konkurenti Debitel i Si.Mobil.

Komentirajte prvi

New Report

Close