Škola u kojoj djeca postanu dizajneri i inženjeri s 13 godina

Autor: Bernard Ivezić , 07. lipanj 2016. u 06:45
Na prvoj utrci dronova u Hrvatskoj snage okušao i nogometni stručnjak Ćiro Blažević/FOTO

Prvi festival novih tehnologija u Zagrebu okupio svjetske stručnjake za obrazovanje i tehnologiju.

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o reformi obrazovanja, tračak budućnosti na tom području u Zagreb je ovaj vikend u HUB385 donijela Saba Ghole, urbana dizajnericu i suosnivačicu prve makerske srednje škole u SAD-u. Ghole je sudjelovala na festivalu Brave New World, prvom festivalu novih tehnologija u Hrvatskoj.

Ona je na Cambridgeu otvorila NuVu Studio, inovacijski centar za učenike srednjih škola koji razvija vještine budućnosti: kreativnost, inovativnost, kritičko razmišljanje, rješavanje problema i upotrebljivost – te potiče znatiželju i maštu. Ghole navodi da učenici rade timski na multidisciplinarnim projektima kojima rješavaju stvarne probleme u svijetu. "Za trajanja programa polaznici mijenjaju timove kako bi spoznali raznolikost tema i područja, razvijali fleksibilnost razmišljanja i stečena znanja primijenili i na drugim projektima", kaže Ghole.

 

Ghole

Umjesto ocjena, alat kojim se napreduje u školi su 3d printer, laserski rezač i Arduino.

Mentori koji vode timove lideri su u različitim industrijama – poduzetnici, znanstvenici, umjetnici, dizajneri, robotičari i doktoranti s MIT-ja i Harvarda. "Umjesto ocjena, alat kojim se napreduje u školskom sustavu su 3D printer, laserski rezač, Arduino i niz uobičajenih komponenti potrebnih budućim makerima da ideje oblikuju u projekte", kaže Ghale. Pojašnjava da je cilj ovog eksperimentalnog školskog programa dokazati da smo već s 13 godina sposobni biti dizajneri i inženjeri te proizvesti opipljiva rješenja za svakodnevne izazove koje postojeći obrazovni sustav omogućuje tek na razini visokog obrazovanja.

Na Brave New Worldu se predstavio i Easton LaChappelle. On je tvorac robotičke ruke upravljane mislima koja je izazvala revoluciju u industriji protetike. Ovaj 19-godišnjak istaknuo je da nova digitalna revolucija otvara vrata čitavoj zajednici da se uključi u stvaranje novih inovativnih rješenja.

LaChappelle već radi za NASA-u, a trenutno razvija koncept exoskeletona koji bi mogao pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju. U sklopu Brave New Worlda održana je prva utrka dronova u Hrvatskoj, futuristički sport za koji već postoji i svjetsko natjecanje, a prvu vožnju drona izveo je poznati nogometni stručnjak Ćiro Blažević. U sklopu sajma održane su radionice IoT uređaja, izrade robota od Lego kockica, te izrade vlastitih 3D modela pomoću 3D printera.

Komentirajte prvi

New Report

Close