Sigurnost u zračnim lukama budućnosti

Upravljanje rizicima zahtjevan je zadatak pa treba iskoristiti sve prednosti napredne tehnologije/Fotolia Upravljanje rizicima zahtjevan je zadatak pa treba iskoristiti sve prednosti napredne tehnologije/Fotolia

Osnovni prioritet je sigurnost ljudi pa treba osigurati učinkovit nadzor svih područja i aktivnosti za što brže otkrivanje i spriječavanje prijetnji.

Kako bi funkcionirale u skladu s više uloga koje današnje moderne zračne luke imaju svakodnevno se treba suočavati s sigurnosnim izazovima što uključuje kriterije za sigurnost, zaštitu, komunikaciju i automatizaciju u zgradi. Upravljanje rizicima zahtjevan je zadatak jer se moraju nadzirati brojna različita područja od vanjskih rubova, parkirališta do terminala i drugih putničkih objekata. 

Dostupne tehnologije
Jedini odgovoran izbor je iskoristiti sve prednosti najboljih i najnaprednijih dostupnih tehnologija - poput proizvoda dostupnih u liniji sigurnosnih sustava tvrtke Bosch. Oni su kako kažu iz tvrtke, idealni za zadovoljavanje sigurnosnih, zaštitnih i komunikacijskih zahtjeva u zračnim lukama. Prema statistikama Bosch je implementiran u 145 zračnih luka na globalnoj razini u zadnjih 5 godina. Prisutni su na svim kontinentima, primjerice u zračnoj luci Lien Khuong, zračnoj luci Carrasco,  Vancouveru, Bahrainu, Kairu, Madridu i Ateni, a popis svakim danom postaje sve veći. ˝Danas je potrebna funkcionalnost za zrakoplovno osoblje, usluge kupcima te da zračne luke time mogu poboljšati vlastito poslovanje. Naša ključna prednost je u tome što imamo mogućnost da se novom sustavu lako pristupa i da je Bosch kao tvrtka vrlo pouzdan partner. Međusoban sinergijski učinak također nije zanemariva komponenta˝,ističe Ivan Delić iz Boscha.

Učinkoviti nadzor svih područja
Zračne se luke sastoje od više objekata, točnije objedinjuju sve od parkirališta i terminala, preko trgovačkih centara i čekaonica pa sve do uzletišta.  

 

5posljednjih

godina sustavi tvrtke Bosch implementirani su u 145 zračnih luka širom svijeta

Neovlašteni pristup
Tvrtka Bosch nudi velik broj proizvoda i rješenja za učinkovito upravljanje sigurnošću u zračnim lukama. Ti proizvodi i rješenja omogućuju učinkovit nadzor svih područja i aktivnosti za trenutačno otkrivanje požara, hitnih slučajeva i prijetnji, jasnu objavu obavijesti, otkrivanje potencijalno opasnih pojedinaca. Uz Boschova rješenja i evakuacije su brže i kontrolirane te su objedinjena sva sigurnosna, zaštitna i komunikacijska rješenja u sustavu za upravljanje zgradom za središnji nadzor i kontrolu. Ona također pružaju učinkovitu podršku za sve procese, uključujući granične kontrole i posebne događaje. Uz to ona su u skladu s propisima organizacija kao što je organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva ICA.

Sustav kontrole pristupa na bazi IP-a iz tvrtke Bosch idealan je za držanje neovlaštenih pojedinaca podalje od ulaska u zabranjena područja. Glavne prednosti koje ističu stručnjaci iz Boscha su da podržava velik broj čitača te integracija s videonadzorom koja omogućuje bilježenje i snimanje događaja. U Boschu ističu da nude rješenje za sve zahtjeve: od upravljačkog sustava za kontrolu pristupa Access Easy Controller, kompletnog sustava dizajniranog za jednostavne i malene primjene, pa sve do posebnog izdanja Access Personal Edition, softverskog paketa koji se upotrebljava u kombinaciji s inteligentnim i modularnim upravljačkim uređajem Access Modular Controller za manje i srednje tvrtke.

Sustavi ozvučenja i evakuacija
Visokokvalitetni sustavi ozvučenja i govorni sustavi za evakuaciju ključni su za rješavanje sigurnosnih i zaštitnih izazova poput evakuacija, lociranje i pozivanje putnika, druge objave te održavanje posebnih događanja uz istodobnu integraciju sa zrakoplovnim bazama podataka i sustavima za upravljanje terminalima. Digitalni sustav ozvučenja Praesideo i zvučni sustav za slučaj nužde iz Boscha prikladni su čak i za veće međunarodne zračne luke. "Jedna od značajki koje poboljšavaju učinkovitost sustava, a time i štede i vrijeme i novac  su tzv. gate agents.

Dodirom jednog gumba, agent može početi proces ukrcavanja pomoću unaprijed snimljenih najava i mogućnosti dodavanja više jezika. Većina ukrcaja danas može se izvršiti samo s jednim ˝gate agentom˝, umjesto različitog osoblja koje radi na tom procesu. Činjenica da možete unaprijed snimiti najava oslobađa ˝gate agenta˝ te se tako on može usredotočiti na svoj osnovni prioritet odnosno pružanje usluga i podrške", objašnjava Dave Parson iz Vancouver Airport Operations Group. 

Konferencijski sustavi
Važan segment za istaknuti je da zbog izravne povezanosti s drugim gradovima i zemljama zračne luke postaju sve popularnija mjesta za konferencije svih vrsta. To uključuje tiskovne konferencije koje se održavaju u zračnim lukama. Digitalni kongresni sustav, Digital Congress Network (DCN) koji Bosch ima u svom portfelju trenutno je vodeće rješenje se održavanje konferencija. Njihov sustav omogućuje prostor za simultane prevoditelje i prevođenje na do 32 jezika odjednom, odabir žičanih ili bežičnih konfiguracija, visoku kvalitetu zvuka te snimanje svih izjava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!