Siemens uz pomoć FER-a na radionici ‘lovi’ kadrove

Autor: Darko Bičak , 14. ožujak 2017. u 22:00
Milenko Šaponja i članovi EESTEC-a/D. Višnjić/PIXELL

Studenti elektrotehnike iz Hrvatske, Slovenije i Srbije rješavaju praktičan problem koji se javlja u industriji.

Korporacija Siemens i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i ove godine organiziraju stručnu radionicu PLC+ za studente završnih godina, a događanje od lani ima i međunarodni karakter.

Naime, radi se o radionici koja omogućuje studentima da steknu praktični uvid u rješavanje konkretnih problema u industriji. Projekt su prije tri godine pokrenuli sam FER te Europska udruga studenata elektrotehnike EESTEC, a lani se u njega uključio i Siemens čime je sve dignuto na puno višu razinu. Uz to, od prošle godine u projektu, osim FER-ovaca, sudjeluju i studenti srodnih fakulteta iz Ljubljane i Beograda. Kako pojašnjava student David Krištofić, voditelj projekta i nacionalni predsjednik EESTEC-a, princip je da svaki fakultet održi nacionalno natjecanje iz kojeg će se izlučiti po tri tima, od 3-4 člana, koja će sudjelovati na međunarodnoj završnici.

Prošle godine je završnica bila održana u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, a konačnu pobjedu je odnio tim iz Beograda. Ove godine se finalno natjecanje održava u Beogradu. Lanjski nacionalni pobjednički tim činili su Ivan Lončar, Jerko Tolić, Antun Skurić te voditelj tima Milenko Šaponja. "Projektni zadatak je lani bio automatizacija pivovare. Dobili smo parametre te smo se u teorijskim predavanjima te u praktičnim radionicama posvetili tom problemu. Sve ima kulminaciju u 15-minutnoj prezentaciji pred komisijom profesora te inženjera iz Siemensa", kaže Šaponja. Dodaje da im je nagrada, osim iPadova i putovanja u Beč, bila i praksa u Siemensu koja im puno može značiti u budućoj karijeri. Pobjednici natjecanja 2015. su posao našli u ovoj korporaciji, a ni prošlogodišnji pobjednik ne isključuje isto nakon magisterija. Ovogodišnji projektni zadatak će biti ventilacija tunela, a natjecanje počinje 28. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close