Siemens isporučuje ekološki pogon i sustav proizvodnje energije za UASC kontejnerske brodove

Autor: Marta Duić , 10. srpanj 2014. u 15:18
Fotografija: Thinkstock

Siemens Drive Technologies Division oprema 17 kontejnerskih brodova u vlasništvu United Arab Shipping Company (UASC) s ekološkim pogonom i sustavom proizvodnje energije.

Siemens Drive Technologies Division oprema 17 kontejnerskih brodova u vlasništvu United Arab Shipping Company (UASC) s ekološkim pogonom i sustavom proizvodnje energije (Siship SGM).

Korištenjem sustava gospodarenja za povrat topline (WHRS), ispušni plinovi izvučeni iz glavnog pogonskog motora se koriste za proizvodnju električne energije iz brodskih ispušnih plinova na čist i učinkovit način. To omogućuje da se energija generira s manjom ukupnom potrošnjom goriva, dok istovremeno smanjuje emisiju CO2 do dvanaest posto.Pogonski sustav je generator osovine koja djeluje i kao motor ili kao generator i automatski se prilagodi tako da odgovaraju zahtjevima nadređenog sustava za upravljanje energijom. To povećava učinkovitost i fleksibilnost u procesu proizvodnje električne energije, kao i smanjenje trošenja na glavnom pogonu i pomoćnim generatorima.

Brodovi klase A-14 i A-18 UASC imaju nosivost od 14 500 i 18 800 TEU-a odnosno jedni su od najvećih kontejnerskih brodova u svijetu. Zbog ukrcanog tereta, brodovi imaju potrebu za značajnom snagom i energijom koja može biti optimizirana sa visoko-učinkovitim pogonskim rješenjima i inteligentnim konceptima upravljanja energijom.

Iz tog razloga se Siemens oslanja na to da UASC kontejnerski brodovi koriste WHRS koji generira pregrijane pare iz ispušnih plinova. Dodatne plinske turbine rade na temelju viška ispušnih plinova. Zajedno s parnim turbinama, pokreću električni generator koji uglavnom opskrbljuje cijeli elektroenergetski sustav. Zbog WHRS potrošnja goriva je smanjena za  dvanaest posto. Generator je izravno spojen na osovinu propelera bez zupčanika. Pomoćni motori mogu se isključiti ako ukupno stanje snaga to ne dopušta. To dovodi do učinkovitije električne energije i smanjuje trošenje, a time i troškova održavanja pomoćnih motora.

Svim funkcionalnostima WHRS su pod kontrolom sustava za upravljanje energijom koji osigurava optimalno korištenje raspoložive energije, i automatski prilagođava rad generatora da  bi bili u skladu sa stvarnim zahtjevima. Koriste se rezerve kapaciteta, smanjuje trošenje porivnog sustava i pomoćnih generatora, te povećava pouzdanost on-board napajanja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close