Šest proizvođača softvera lovi posao u Švedskoj

Autor: Bernard Ivezić , 20. studeni 2013. u 09:35
Gartner očekuje da će IT outsourcing u 2013. narasti na 288 milijardi dolara/FOTOLIA

Europska unija do 2016. želi 20 posto IT outsourcing poslova presliti u istočnu Europu.

Šest hrvatskih softverskih izvoznika predstavit će se ovoga tjedana u Švedskoj na konferenciji "Outsource 2 Europe" kako bi ugovorilo IT nearshoring poslove.  

Nearsoring podrazumijeva suradnji s tvrtkama koje su geografski bliže. Konferencija slijedi nove smjernice EU po kojima bi se do 2016. trebao za 20 posto smanjiti broj IT outsourcing poslova koje su europske tvrtke prepustile tvrtkama u Indiji i drugim dalekim zemljama.Odlazak hrvatskih tvrtki Beta Tau Beta, Calyx, Koios, Multicom, Poslovna inteligencija i Profico u Švedsku prvi je plod suradnje hrvatske gospodarske diplomacije i Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx-a.Prema Gartneru, direktori IT-a u zapadnoj Europi žele za manje novca napraviti više i stoga su naklonjeni nearshoringu.

Očekuje se da će nearshoring postati glavni outsourcing trend idućih pet godina. Svjetsko tržište IT outsourcinga ove će godine, prema Gartneru, narasti za 2,8 posto, na 288 milijardi dolara, a najveće su prilike upravo u nearshoringu. Primjerice, raste nearshoring u Meksiku, zbog blizine SAD-a i Kanade, te istočnoj Europi zbog blizine bogatije zapadne Europe i Njemačke. Rast veći od 13 posto bilježi se u cijeloj Latinskoj Americi, napredujućim ekonomijama Azije te Kini.

Dražen Oreščanin, predsjednik udruge CISEx, koja je narasla na 182 članica, domaćih proizvođača softvera orijentiranih k izvozu, kaže da osim predstavljanja imaju unaprijed organizirane konkretne poslovne sastanke."Želimo povećati prisutnost na skandinavskim tržištima", kaže Oreščanin.Prilike će, uz hrvatski CISEx, "loviti" i ICT tvrtke iz Makedonije, Kosova i Moldavije. Konferenciju organizira švedska tvrtka SEEBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close