Senzori sami javljaju je li punionica slobodna i ispravna

Autor: Marta Duić , 17. studeni 2015. u 21:59
Crash senzor detektira oštećenja na konzolama/PIXSELL

Sve se informacije u stvarnom vremenu prenose na internet, te se putem portala ili navigacijskog uređaja može vidjeti koristi li se punionica trenutno.

Hrvatsku je zahvatio trend postavljanja punionica električnih vozila. Sukladno tome, u zadnje vrijeme pojavilo se sve više lokacija na kojima se može vršiti preuzimanje električne energije za nastavak puta električnim vozilom. Ipak, kako ističe Krešimir Meštrić, predsjednik Uprave Mobilisisa, samo postavljanje punionica nije konačno rješenje, potrebno je informirati vozače na kojim se lokacijama nalaze punionice. Takva informacija je od ključnog značaja kada vozilo s limitiranim brojem kilometara treba stići do najbliže punionice.

Na sreću, već postoji nekoliko web portala koji posjeduju informacije o većini punionica u Hrvatskoj, ali još uvijek postoji jedan bitan problem. Što ako sa zadnjim rezervama kilovatnih sati stignemo do odabrane punionice, a ona je već zauzeta nekim drugim električnim vozilom. Ne preostaje ništa drugo nego pričekati da se oslobodi mjesto, a to može potrajati satima. Uz ovaj problem postoji i veća frustracija od toga da je mjesto zauzeto punjenjem drugog električnog vozila.

 

2električne

punionice za automobile u Varaždinu opremljene su Mobilisisovim senzorom

Na mjestu predviđenom za punjenje električnog vozila stoji 'obično' vozilo i jednostavno koristi lokaciju punionice kao mjesto za parkiranje. Takav scenarij je u ovim trenutcima dosta aktualan jer je još uvijek relativno mali broj električnih vozila zbog čega je parkiralište rijetko zauzeto stvarnim punjenjem. Vozači jednostavno računaju s time da je nepotrebno uzaludno čuvati parkirno mjesto za električno vozilo kojeg nema.

Nema niti razrađene pravne regulative korištenja parkirnog mjesta namijenjenog isključivo za potrebe vozila koje koristi punionicu. Zakon o parkiranju ponovno je aktualiziran te je u idejnoj izradi u kojoj se ne spominje ova problematika. Tvrtka Mobilisis je za potrebe punionica razvila parkirni senzor koji precizno detektira svako parkirano vozilo pred punionicom, bez obzira na vrstu vozila, tekući promet ili vremenske uvjete. Isto tako vrlo lako preuzima informaciju s punjača ukoliko vozilo koristi ili ne koristi punionicu. Sve ove informacije u stvarnom vremenu prenosi u internet. Dostava tih informacija na portale ili navigacijske uređaje je rutinska zadaća, a time se konačno dobiva puna i korisna informacija o raspoloživosti punionice.

 

Meštrić

Često je punionica zauzeta drugim vozilom, što zna biti jako frustrirajuće

U Varaždinu su do sada postavljene dvije punionice za koje je Mobilisis pripremio ovakve senzore. Primjeri nadzora punionice Mobilisisovim senzorima su zanimljivi. Iskustva iz prakse pokazuju da su punionice često 'pregažene' ili naletom oštećene. Dodatna opcija parkirnog senzora jest tzv. crash senzor koji se ugrađuje u konzolu punionice. Crash senzor detektira oštećenja na konzolama te informira upravitelja punionice o mogućem oštećenju. Time je Mobilisis svoj standardni proizvod za detekciju parkiranih vozila uspješno proširio na segment električnih punionica te obogatio ponudu proizvoda pametnih gradova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close