Sedam hrvatskih ITU gradova ima na raspolaganju 345 mil. eura iz EU fondova

Autor: Borivoje Dokler , 17. listopad 2016. u 22:00
Osijek na raspolaganju ima 44 milijuna eura/FOTOLIA

Očekuje se stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenje kulturne baštine i sustava obrazovanja za odrasle.

Ministar Tomislav Tolušić svečano je uručio Odluku o odabiru područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) predstavnicima sedam odabranih gradova u čijim urbanim područjima će se provoditi ulaganja – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula.

Odabranim gradovima na raspolaganju je 345.351.269 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja. "Ovi gradovi zadovoljili su sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja kroz ITU mehanizam. Konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, ali osnovni cilj je osigurati gospodarski razvoj odabranih gradova koji će u konačnici biti pokretači gospodarskog razvoja Republike Hrvatske", izjavio je Tolušić. Indikativna alokacija za Zagreb iznosi 91.872.881 eura, Split 62.773.407 eura, Rijeka 49.588.332 eura, Osijek 44.105.165 eura, Zadar 35.314.938 eura, Slavonski Brod 31.072.253 eura i Pula 30.624.294 eura.

Konačne alokacije će se odrediti sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem lista definiranih projekata. ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle.

Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva. Kroz ITU mehanizam gradovima su ponuđene relativno raznolike intervencije koje omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti. Tematski opseg i konkretan skup aktivnosti koji će konačno biti implementirani u pojedinom gradu ovisit će o analizi stanja i ciljevima određenima u strategiji razvoja pojedinog urbanog područja.

Komentirajte prvi

New Report

Close