Sarajevski QSS pomogao BH Telecomu da prestigne HT

Autor: Bernard Ivezić , 28. svibanj 2015. u 15:45
Tvrtka iz BiH od 1999. godine razvila je niz softverskih proizvoda za telekome

U Sarajevu su razvili proizvod kakav Nijemci smatraju pretpostavkom četvrte industrijske revolucije, a BH Telecom će ga primijeniti prvi u regiji.

Iako su u Hrvatskoj pokrenuti startupi poput Farmerona i Bellabeata, narasle tvrtke poput GDi grupe, a Hrvatski telekom (HT) nedavno je pokrenuo natječaj u potrazi za novim proizvodima i uslugama u području interneta stvari (IoT), prvu cjelovitu IoT platformu u jadranskoj regiji dobit će BH Telecom, najveći telekomunikacijski operater u BiH.

No, ono što tu priču čini još posebnijom jest podatak da je BH Telecomovu IoT platformu sama razvila lokalna tvrtka iz Sarajeva Quality Software Solutions (QSS). Tržište interneta stvari, među inim, uključuje pametne kućanske uređaje, udaljeni nadzor, automatizaciju proizvodnje, pametne gradove, pametne energetske mreže i pametno zdravstvo. Riječ je o području koje u Njemačkoj zovu podlogom za četvrtu industrijsku revoluciju, a agencije IDC procjenjuje da će u srednjoj i istočnoj Europi, Bliskom istoku i Africi do 2018. godine to tržište vrijediti 50 milijardi dolara.

 

50mlrd.

dolara do 2018. godine vrijedit će tržište IoT-a u CEMA-i

Procjena za BiH, kao i Hrvatsku, zasad nema. Isan Selimović, direktor QSS-a, za Poslovni dnevnik kaže da je na razvoju njihove IoT platforme radilo desetak inženjera u dva navrata. "Vidjeli smo da je IoT nadolazeći trend i spoznali da na tržištu ne postoje odgovarajuće platforme koje su neovisne o hardveru koji se koristi i koje imaju mogućnost implementiranja različitih servisa na istoj platformi", kaže Selimović.

Dodaje da je QSS-ova IoT platforma potpuno otvorena, bez bilo kakvih naslijeđa za sve postojeće i buduće uređaje i servise. BH Telecom na toj će platformi ponuditi rješenja koja se temelje na upravljanju i nadzoru privatnih objekata, sistemima za upravljanje obračuna komunalnih usluga tzv. smart meteringu, sustavima nadzora poslovnih objekata te tzv. Solar-Meteo sustav za upravljanja poljoprivrednim dobrima. QSS je prema agenciji IDC Adriatics jedan od 10 najvećih lokalnih ponuđača IT usluga i proizvođača softvera u BiH.

Tvrtka je, naime, u Selimovićevu vlasništvu. Ukupno je riječ o jednoj od trideset najvećih IT kompanija u BiH. Tvrtka zapošljava više od 30 radnika, a 2013. imala je 1,3 milijuna eura prometa. Izvoze u Europu, Aziju i Amerike. "U razvoju smo od 1999. s nizom sustava za telekome, uključujući sustav za oglašavanje na svim uslugama, od SMS-a do IPTV-a, kao i najnoviju IoT platformu", kaže Selimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close