Santander postao”živi laboratorij” za pametne gradove širom svijeta

Autor: Marta Duić , 25. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Uz financiranje Europske komisije i stranih sveučilišta, u španjolskom gradu postavljeno je oko 20.000 senzora pomoću kojih se sprječavaju prometne gužve, kontrolira rasvjeta i vrši automatsko navodnjavanje parkova.

U Španjolskoj povijesnoj luci Santander, parking više ne zadaje glavobolje, kontejneri za smeće nikad nisu prepuni, trava se zalijeva samo kada je to potrebno i sve to zbog toga što je ovo naselje postalo laboratorij za ‘pametne gradove’ širom svijeta.

Tisuće senzora su preobrazili su ovaj grad, poznat po velikim hotelima i mnoštvu casina smještenih na plaži na sjevernoj obali Atlantskog oceana Španjolske u veliki high-tech laboratorij.
Četiri stotine senzora zakopano je ispod ulica u prometnom srcu grada i prate jesu li parkirna mjesta slobodna ili zauzeta. Senzori na raskrižjima i GPS uređaji direktno vode vozača do najbližeg raspoloživog parking mjesta i time smanjuju gustoću prometa i prometne gužve.

Aplikacija vam omogućuje plaćanje parkinga pametnim telefonom i kada vrijeme istekne, možete ga samo produljiti, bez potrebe da hodate uokolo i tražite aparate za naplatu parkinga.
Kada je Luis Munoz, IT profesor na Sveučilištu Cantabria, izložio svoju ideju stvaranja ‘pametnog grada’ gradskim vlastima Santandera 2009. godine, pamti kako je prva stvar koju su mu rekli bila “Imamo veliki problem s parkingom”. Danas, sedam godina kasnije, Santander s otprilike 175.000 stanovnika na određen je način postao živi laboratorij.

Uz financiranje od strane Europske komisije i nekoliko stranih sveučilišta, oko 20.000 senzora postavljeno je po cijelom gradu, pod asfaltom, zalijepljena na ulične svjetiljke i na vrhove gradskih autobusa.
Uređaji koji su veličine kutije za cipele s četiri antene, prikupljaju podataka o padalinama i cestovnom prometu koji se potom šalju u kontrolni centar za pomoć gradu i pružaju usluge učinkovitije i jeftinije.
“Ovaj pilot projekt je učinio Santander najpovezanijim gradom u Europi, u smislu instalirane infrastrukture”, poručio je Munoz. Nedavno su ugostili delegaciju iz Singapura koji želi sudjelovati u ovom projektu. I ostali gradovi poput Bostona iz SAD-a i Aarhusa u Danskoj, također su pokazali interes za suradnju sa Santanderom.

Grad sudjeluje u desetak međunarodnih projekata čiji rezultati se pomno nadziru u gradovima diljem svijeta u današnje vrijeme dok gradovi poput Londona i Tel Aviva uvode IT rješenja za kvalitetnije i brže obavljanje svakodonevnih usluga.

Inteligentna rasvjeta

Senzori ugrađeni u kante za anorganski otpad upozoravaju kad su puni i spremni da se pokupe. Satander je grad koji ima 180 kišnih dana godišnje, a senzori osiguravaju automatsko navodnjavanje u javnim parkovima i počinju raditi samo kada je tlo suho.

Santander će uskoro početi koristiti senzore kako bi osigurali da njihova elegantna rasvjeta od kovanog željeza smanji svjetlo koje emitira kada nitko nije u blizini.

Angel Benito koji ima trgovinu cipela u na jednoj od Santander glavnih pješačkih prometnica bio je prvi koji je 2012. godine u svoj izlog ugradio na staklo QR barkod koji se može skenirati pametnim telefonima za pružanje informacija o trgovini uz link na online prodajnu stranicu. Danas, postoji 1500 trgovina s QR barkodom u cijelom gradu.
“Korisnici mogu saznati sve, od našeg radnog vremena, naših proizvodima, posebnih ponudama”, objasnio je prednosti sustava koji mu je čak omogućilo da primi u trgovinu turista koji je posjetio Santander u nedjelju, kada je njegova trgovina bila zatvorena.

Aplikacija za pametne telefon omogućuje stanovnicima i turistima da pronađu trgovine, knjižnice, medicinske centre i prijevoz. Također, one pružaju stanovnicima informacije o potrošnji vode u realnom vremenu i šalje upozorenje na njihov telefon ako primjerice negdje curi voda.

Inigo de la Serna, gradonačelnik Santandera priznaje da su senzori povećali zabrinutost o privatnosti i opasnosti od cyber-napada, ali naglašava kako im je u cilju i dalje razvijati sustav.
“Postoji zakon o zaštiti podataka koji moramo slijediti i to je garancija. Pametan grad je onaj grad u kojem, ako se nešto dogodi, sve usluge počinju djelovati automatski. Na primjer, ako postoji pukotina u asfaltu, pametan grad bi trebao pojačati rasvjetu u toj ulici, poslati upozorenja građanima i automatski napraviti obilaženje u prometu, “ tvrdi Serna.

Sveučilište Kantabrija održava redovite sastanke s lokalnim stanovništvom kako bi čuli njihove ideje za aplikacije i kako im one mogu pomoći u svakodnevici. Upravo ti sastanci najviše koriste građanima, primjerice sastanci su doveli do toga da su trudnice napravile aplikaciju koja ocrtava najlakši put za nekoga s dječjim kolicima.

Ipak, većina gradskih stanovnika nisu svjesni opsega tehnoloških inovacija u ovoj drevnoj luci. Neki od njih koriste samo aplikaciju koja će im pokazati kad stiže njihov autobus, dok drugi uopće ne koriste prednosti tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close