RoboEarth – mreža na kojoj roboti mogu učiti jedni od drugih

Autor: Agencija VLM , 15. siječanj 2014. u 12:38
Screenshot: YouTube

Sustav će se testirati u lažnoj bolničkoj sobi gdje roboti moraju zajedno raditi kako bi poslužili pacijentima piće.

RoboEarth, "world wide web za robote" pomoću kojeg oni mogu dijeliti informacije i učiti jedni od drugih, testira se u lažnoj bolničkoj sobi na Sveučilištu u Eindhovenu. Četiri robota radit će zajedno i koristiti sustav kako bi izvršili niz zadataka, uključujući posluživanje pića pacijentima.

Riječ je o završnoj fazi četverogodišnjeg projekta koji financira Europska unija. Konačni cilj je da roboti i ljudi mogu stavljati podatke na mrežu koja bi funkcionirala kao svojevrsni zajednički mozak za robote. Sustav su razvili znanstvenici iz Phillipsa i pet europskih sveučilišta, uključujući i ono u Eindhovenu.

Roboti će raditi zajedno kako bi pomogli pacijentima, rekao je vođa projekta Rene van de Molengraft za BBC. Jedan robot uploadat će kartu sobe kako bi se drugi u njoj mogli snaći i poslužiti pića pacijentima.

"Trenutno je problem što se roboti često razvijaju posebno za jedan zadatak. Svakodnevne promjene koje se stalno događaju u našem okruženju čine sve programirane poteze beskorisnima", objašnjava van de Molengraft. Cilj sustava stoga je stvoriti zajednički mozak za robote koji se stalno mijenja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close