Roaming od lipnja 2017. besplatan

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 21. rujan 2016. u 22:00
Odahnut će oni koji puno putuju, ali redovito koriste mobitel i u nacionalnom prometu/S. Strukić/PIXSELL

Europska komisija odlučila.

Nakon što je povukla prijedlog po kojemu bi besplatan roaming bio ograničen na maksimalno 90 dana godišnje, Europska komisija jučer je obznanila da ima novi pristup: roaming unutar EU od lipnja 2017. zaista će biti besplatan, i to neograničen broj dana u godini, a potencijalne zlouporabe sprečavat će na druge načine.

Kako bi spriječili da korisnik iz skuplje zemlje kupi SIM karticu u jeftinijoj i zloupotrebljava sustav besplatnog roaminga, EK će predložiti da se u takvim slučajevima gleda ima li korisnik prebivalište ili "stabilnu vezu" sa zemljom u kojoj je kupio SIM karticu. Pod "stabilnom vezom" misli se zaposlenje, studiranje i sl. Za građane Hrvatske koji, primjerice, stalno putuju, ali redovito koriste mobitel i u nacionalnom prometu, roaming unutar EU trebao bi biti stalno besplatan, odnosno plaćan po istim cijenama kao telefoniranje i surfanje u nacionalnom prometu. To bi trebala biti puno veća pogodnost nego u slučaju da je usvojen prethodni prijedlog Komisije o samo 90 dana besplatnog roaminga godišnje, nakon kojeg bi se roaming naplaćivao.

Teleoperateri će moći spriječiti zlouporabe ako vide da je SIM kartica potpuno neaktivna u nacionalnom prometu, a korištena samo u roamingu. EK predviđa još jedan megaosigurač protiv zlouporaba: ako teleoperater u turističkoj državi poput Hrvatske uoči (i dokaže) da je zbog obveze pružanja besplatnog roaminga za turiste ugrožen njegov poslovni model i da bi morao podići cijene za sve korisnike (dakle, da štetu trpe domaći korisnici), moći će tražiti izuzeće od pravila besplatnog roaminga. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ta farsa od EU se na skupom roamingu najbolje vidi kakva je to zajednica, gdje jedni drugima maksimalno naplaćuju umjesto da je za sve isto. Nikad EU neće stići Ameriku a sve više zaostaje

New Report

Close