Riječki znanstvenici pri kraju razvijanja revolucionarne metode

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2017. u 09:59
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Riječki znanstvenici uspjeli su u samo godinu dana gotovo u potpunosti razviti pomagalo za komunikaciju koje se temelji na analizi moždanih signala pacijenta.

Riječki znanstvenici pred završetkom su pomagala za komunikaciju koje se temelji na analizi moždanih signala pacijenta. Njihov »BCI komunikator« koji se sastoji od već postojećeg hardvera – modernog EEG uređaja i originalnog softvera koji analizira dobiveni EEG signal, namijenjen je pacijentima s tzv. »locked-in« sindromom koji zbog stupnja invaliditeta nisu u stanju na bilo koji način komunicirati sa svojom okolinom 

Čitanje misli pomoću EEG ili sličnih uređaja i danas se, u 21. stoljeću, čini znanstvenom fantastikom. No tehnologija koja je još do prije desetak godina bila tek dio futurističke literature sada se ubrzano razvija na nekoliko različitih znanstvenih institucija u svijetu, među kojima je i riječki Tehnički fakultet. Štoviše, samo godinu dana nakon što je službeno otpočeo, riječki projekt imena »Komunikacija mislima za osobe s invaliditetom« sad je već u završenoj fazi, a njegovi autori pozivaju potencijalne korisnike da se pridruže konkretnim testiranjima.

Riječki znanstvenici uspjeli su, kako piše Novi list, u samo godinu dana gotovo u potpunosti razviti pomagalo za komunikaciju koje se temelji na analizi moždanih signala pacijenta. Ciljani sustav, točnije »BCI komunikator«, koji se sastoji od već postojećeg hardvera – modernog EEG uređaja i originalnog softvera koji analizira dobiveni EEG signal, namijenjen je pacijentima s tzv. »locked-in« sindromom koji zbog stupnja invaliditeta nisu u stanju svjesno kontrolirati svoje tijelo, niti na bilo koji način komunicirati sa svojom okolinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close