Rezanje IT troškova više nije najvažnije

Autor: Bernard Ivezić , 23. ožujak 2017. u 22:00
Razvoj noviteta je novi br. 1

Digitalna transformacija zamijenila je štednju, kažu u Combisu.

Rezanje troškova u IT-u, što je lani bio najpopularniji trend među hrvatskim IT menadžerima, ove godine tek je na četvrtom mjestu.

Domaći IT menadžeri pod pritiskom su da pomognu na unapređenju poslovnih procesa, razvoju novih proizvoda i usluga te digitalnoj transformaciji, objavio je Combis, najveći sistemski integrator u Hrvatskoj i tvrtka kći Hrvatskog telekoma. Sve tri ključne aktivnosti ovoga su puta veći prioritet nago što je lani bilo rezanje troškova. Više od polovice IT menadžera, njih 51,2 posto, navodi da su im tvrtke kao prioritet postavile unapređenje poslovnih procesa.

Njih 41,5 posto tvrdi pak da su im organizacije u kojima rade kao prioritet postavile i razvoj novih proizvoda i usluga te digitalnu transformaciju poslovanja. Lani se 42 posto domaćih IT menadžera požalilo da im je zacrtano da režu izdatke za IT, dok je ove godine njihov broj pao na 31,7 posto. Tatjana Peček, poslovna konzultantica Combisa kaže da na hrvatskom tržištu raste potreba za unaprjeđenjem poslovnih procesa i ulaganja u nove proizvode i usluge uz naglasak na digitalnu transformaciju poslovanja.

"Iako postoji svjesnost o potrebi ulaganja u razvoj novih proizvoda i usluga, zasad su skromno zastupljene tehnologije koje stvarno redefiniraju pojam digitalne transformacije poslovnih procesa poput interneta stvari (IoT), strojnog učenja (ML), virtualnih pomoćnika (VA) te proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR)", kaže Peček.

Dodaje da upravo u tim područjima vidi prostor za buduća ulaganja, kao i smjer u kojem će se odvijati razvoj u idućih pet godina. Hrvatski IT menadžeri pak kao tri ključne tehnologije čija primjena u organizacijama potiče ulaganja u IT navode: naprednu analitiku, što smatra 53,7 posto domaćih IT menadžera, cloud njih 51,2 posto te digitalnu sigurnost što navodi njih 46,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close