Regionalno natjecanje studenata elektrotehnike

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2016. u 10:43
Davor Puklavec/PIXSELL

Ovogodišnje izdanje započelo je radionicama u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, a najbolja tri tima po zemlji kvalificirala su se za regionalno finale u Zagrebu gdje će predstaviti rješenja zadataka i odgovarati na pitanja žirija.

U petak počinje regionalno natjecanje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 koje će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17) u Zagrebu u Dvorani Gorgona s početkom u 9 sati. Riječ je o projektu koji je započeo besplatnim stručnim radionicama u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb koja će mladim i perspektivnim budućim inženjerima pružiti detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri susreću u industrijskoj automatizaciji. Radionica nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja o radu s programirljivim logičkim kontrolerima (PLC) te pruža mogućnost usavršavanja istih na praktičnom zadatku, u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini. U suradnju na ovom projektu uključeni su Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA) te Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu i tvrtka Siemens.

Ovogodišnja PLC+ radionica, donijela je mnogo novosti u odnosu na prošlogodišnju radionicu o kojoj više možete pročitati na. Naime,  ime ovogodišnje radionice odraz je suradnje udruge EESTEC i generalnog sponzora radionice Siemensa, a ono glasi SIM(P)ATIC PLC+.  Dodatna novost je proširenje radionice na Adria regiju koja ove godine obuhvaća Sloveniju i Srbiju. Točnije, ovogodišnja radionica održat će se i u Beogradu i u Ljubljani gdje će organizaciju u prvom krugu radionice preuzeti lokalne uprave EESTEC-a u suradnji s lokalnim Siemensom i matičnim fakultetom.

Prvi krug radionice u Hrvatskoj održavao se u vremenu od 21.3. do 17.4. 2016. godine. Točnije od 21.3. do 1.4. odvijao se teorijski dio radionice u sklopu kojeg su sveučilišni predavači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održati predavanja koja nisu obuhvaćena nastavnim kurikulumom te zadali zadatak dok će partneri radionice, inženjeri iz industrije, pružili sudionicima uvid u problematiku rada u industriji, opisati dosadašnje vlastito iskustvo rada u industriji te govoriti o drugim zanimljivim temama. Predavački tim na radionici čine izv. prof. dr. sc. Mario Vašak koji na FER-u održava tečajeve za rad s PLC-ovima, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan (ZARI), doc. dr. sc. Damir Sumina, doc. dr. sc. Igor Erceg i doc. dr. sc. Mario Vražić (ZESA) te predavači iz Siemensa i njihovih solution partnera. U praktičnom dijelu radionice, odnosno rješavanju zadataka od 23.3. do 17.4.,  sudionici su primijenili stečena znanja za rješavanje složenog problemskog zadatka.  Problemski zadatak rješavan je u Siemensovom programskom okruženju Tia Portal V13, koji je za sve studente osigurao Siemens. Svi sudionici dobili su certifikat o sudjelovanju koji će kasnije moći priložiti uz životopis. Tri tima s najboljim rješenjima bit će kvalificirana u drugi krug radionice.

Nakon prvog kruga, uslijedio je drugi krug radionice u kojem će tri najuspješnija tima iz prvog kruga natjecanja iz svake zemlje imati priliku osvojiti glavnu nagradu rješavanjem dodatnog zadatka. Dodatni zadatak bit će definiran na način da bude vizualno atraktivan i razumljiv širokoj publici, jer će na završnici biti prisutni studenti, profesori, Siemensovi zaposlenici i partneri te mediji. Veliko regionalno finale u Zagrebu zatvoriti će drugi krug radionice 10.6., a na njemu će biti prezentirana rješenja timova te proglašenje najboljeg tima za svaku državu tukupni pobjednički tim. Najbolji tim iz Hrvatske bit će nagrađen dvotjednom studentskom praksom u Siemensu i stručnim putovanjem u neku od Siemens atrakcija (npr. Siemens City in Vienna and Siemens Digitalization Show Case). Ukupni pobjednički tim radionice osvaja titulu najboljeg tima u Adria regiji kao i glavnu nagradu koju ćemo otkriti kasnije.

Ovo regionalno natjecanje mladim i perspektivnim budućim inženjerima iz Hrvatske, Slovenije i Srbije pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri inače susreću u industrijskoj automatizaciji u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini. Inicijator projekta je studentska udruga EESTEC, a podržali su je fakulteti elektrotehnike u tri zemlje te Siemens. Ovogodišnje izdanje započelo je radionicama u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, a najbolja tri tima po zemlji kvalificirala su se za regionalno finale u Zagrebu gdje će predstaviti rješenja zadataka i odgovarati na pitanja žirija. Sve prezentacije bit će održane na engleskom jeziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close