Razvoj tržišta produkcije videoigara u Hrvatskoj i njezin utjecaj na hrvatsku ekonomiju

Autor: Promo , 14. listopad 2019. u 09:00
Foto: promo

Tržište igara stalno raste već nekoliko desetljeća, a 2018. dosegnulo je impresivne brojke. Kina, najveće svjetsko tržište igara, prednjači u smislu prihoda od video igara.

Gotovo nitko nije mogao predvidjeti koliko će važna biti industrija video igara u 21. stoljeću, iako su videoigre dio popularne kulture još od ranih '80-ih. U veljači 2018. održana je prva E-sportska manifestacija na zimskim olimpijskim igrama, a može se očekivati da će se dodjeljivati medalje najkasnije do 2024. godine. Videoigre se više ne smatraju samo zabavom, već i unosnim biznisom budući da igrači, a time i sponzori kojih je sve više, mogu zaraditi znatne količine novaca igrajući E-Sports turnire, dok tvrtke koje proizvode videoigre uprihoduju milijarde dolara godišnje.

Tržište igara stalno raste već nekoliko desetljeća, a 2018. dosegnulo je impresivne brojke. Kina, najveće svjetsko tržište igara, prednjači u smislu prihoda od video igara. Kina je 2017. proizvela jednu četvrtinu svih prihoda od video igara širom svijeta, više nego SAD i Njemačka zajedno. Nadalje, kinesko društvo Tencent rangirano je među top 10 najvećih na svijetu, a neka predviđanja kažu da, ako nastavi svoj rast po trenutnoj stopi, do 2025. moglo bi postati i najveće društvo na svijetu. Ove činjenice pokazuju koliko je industrija video igara važna za globalno tržište i da će njezina važnost nastaviti rasti u sljedećem desetljeću.

Brzi razvoj računalnih i pametnih tehnologija kojima smo svjedočili od početka stoljeća omogućila je videoigrama da postanu industrija koja generira milijarde dolara godišnje. Taj će se trend nastaviti i u narednim desetljećima budući da sve statistike pokazuju da je broj ljudi diljem svijeta koji uživaju u igranju video igara u porastu.

U periodu od 2001. do 2005. godine industrija videoigara bilježila je približno jednake prihode kao filmska i glazbena industrija. Veliki pomak (a ujedno i daljnji trend) dogodio se 2008. godine kada je industrija videoigara uprihodila više novaca od filmske i glazbene industrija zajedno.

Priloženi graf prikazuje prihode tri najbitnije grane zabavne industrije:

  • Glazbena industrija (plavi prikaz)

  • Filmska industrija (zeleni prikaz)

  • Industrija videoigara (žuti prikaz)


Izvor: https://lpesports.com/e-sports-news/the-video-games-industry-is-bigger-than-hollywood

Iz grafa je vidljivo kontinuirano povećanje vrijednosti industrije videoigara. U 2018. godini, ukupni prihodi glazbene i filmske industrije iznose svega 38,5% prihoda industrije video igara.

Industrija videoigara bilježi konstanti rast od 13% godišnje u zadnjih 5 godina s tendencijom rasta i u budućnosti. Procjena je da je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu.

Hrvati su oduvijek slovili kao nacija vrsnih stručnjaka, inženjera, tehničara, a danas i informatičara što dokazujemo redovitim osvajanjem medalja na svjetskim prvenstvima iz informatike i matematike. Sukladno tome, u Hrvatskoj se u posljednjih par godina otvorilo nekoliko društava koja već danas surađuju s najvećim svjetskim distributerima i proizvođačima igara te je za očekivati da će ta društva eksponencijalno rasti u prihodima i broju zaposlenika, a time se posljedično i suočiti s realnošću hrvatske birokracije. Upitno je koliko su ta društva pripremljena za državni aparat, ali i obrnuto. Svakojake inspekcije, revizije, porezni nadzori i sl. uskoro bi mogli biti predmet diskusije među ovim društvima budući da je neminovno da će barem neka od njih u vrlo brzom roku, bržem od ijedne druge industrije, postići izvanredne poslovne rezultate, a time i privući pozornost državnih tijela.

Od izrazite je važnosti na vrijeme adresirati sve potencijalne prepreke na koje će ti mladi stručnjaci naići u svojem pohodu na svjetski vrh te im pružiti maksimalnu podršku s financijske, pravne, porezne i poslovne strane. Bitno je također uzeti u obzir specifičnosti razvoja ovih društava budući da ista odstupaju od standardnih okvira o kojima pišu udžbenici, već imaju vlastitu krivulju razvoja i proizvodnih procesa te sukladno tome i specifično računovodstvo.

Renomirane konzalting kuće trebale bi predvidjeti razvoj ovog tržišta i biti spremne na novi izazov te prezentirati prilagođene usluge za ovakva brzo-rastuća društva. Deloitte, kao najveća konzalting kuća na svijetu po ostvarenim prihodima za proteklu poslovnu godinu, prepoznala je ovaj potencijal te intenzivno radi na kreiranju povoljne investicijske klime za domaće i strane investitore te usko surađuje s državnim tijelima kako bi se što više olakšalo poslovanje i napredak našeg IT sektora i industrije video igara.

Autor članka Martin Lasić, menadžer u Deloittevom odjelu revizije.

New Report

Close