Razvijen računalni program koji može predviđati budućnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2013. u 08:44
Guliver/Thinkstock

U izradi prototipa programa korišteni su arhivski materijali New York Timesa i podaci s drugih internetskih stranica, uključujući Wikipediju.

 Istraživači su razvili računalni program koji može predviđati buduće događaje poput izbijanja epidemija, nemira i suša, izvijestio je BBC u ponedjeljak.

U izradi prototipa programa korišteni su arhivski materijali New York Timesa i podaci s drugih internetskih stranica, uključujući Wikipediju. Stručnjaci su se usredotočili na predviđanja nemira i pojava bolesti te ocijenili da je njihova točnost bila između 70 i 90 posto. Program je nastao u suradnji Microsoft Researcha i instituta za tehnologije Technion-Israel.

U svojoj studiji dva su znanstvenika rekla da su pomoću kombinacije starih novinskih izvješća i stvarnih podataka uspjeli utvrditi vezu između suša i oluja u nekim dijelovima Azije s pojavom kolere. New York Times je, primjerice, 1973. godine objavio vijest o suši u Bangladešu a 1974. je izvijestio o izbijanju epidemije kolere. Nakon vijesti o još jednoj suši u istoj zemlji 1983. u listu je godinu dana kasnije ponovno uslijedila vijest o mrtvima od kolere.

"Upozorenje o budućim rizicima od kolere mogla su biti objavljena gotovo godinu dana unaprijed", napisali su Eric Horvitz, direktor Microsoft Researcha i Kira Radinsky, student s Technion-Israel instituta.

Iako su na tom području već rađena istraživanja ona su uglavnom bila retrospektivna, odnosno tražila događaj koji je doveo do pojave bolesti, umjesto da te podatke koriste kako bi pokušala predvidjeti iduću pojavu, rekli su. Program bi se, po studiji, mogao tako koristiti i za utvrđivanje vjerojatnosti drugih prognoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close