Razvijat ćemo pametna gradska rješenja za bolju turističku ponudu Zagreba

Autor: Marta Duić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Projekt bi trebao doprinijeti većoj turističkoj konkurentnosti gospodarstva/Boris Ščitar/PIXSELL

Igor Cerinski iz Hrvatskog Telekoma govori o predakceleracijskom programu Startup Factory Zagreb koji je u suradnji s HT-om, IBM-om i SmartIS-om pokrenula Razvojna agencija Zagreb.

Razvojna agencija Zagreb u suradnji s vodećim ICT kompanijama u zemlji – Hrvatskim Telekomom, IBM-om i tvrtkom SmartIS, prošlog je tjedna pokrenula predakceleracijski program Startup Factory Zagreb.

Program je namijenjen razvoju pametnih gradskih rješenja usmjerenih na poboljšanje turističke ponude Grada Zagreba, a uz novčani fond od 750.000 kuna bespovratnih sredstava osigurava tehničku, infrastrukturnu, mentorsku i promocijsku pomoć namijenjenu razvojnim timovima i startupovima. Igor Cerinski iz Hrvatskog Telekoma, koji će u programu sudjelovati kao jedan od mentora u razgovoru za Poslovni dnevnik pojasnio je što je to Startup Factory Zagreb, HT-ovu ulogu u njemu i na kakvim će se rješenjima raditi u sklopu programa.

Možete nam nešto dodatno reći o programu Startup Factory Zagreb, koliko traje i tko može sudjelovati?
Zagreb je prošle godine u prosincu proglašen najboljom adventskom destinacijom u konkurenciji 20 gradova, a neovisno o godišnjem dobu bilježi porast turističkih dolazaka i noćenja. Dovoljno je prošetati gradom da shvatite kako grad doživljava turističko buđenje, a aktivno se radi na inovacijama i poboljšanju ponude i to u smjeru razvoja pametnih gradskih rješenja. To i jest cilj programa Startup Factory Zagreb, koji je pokrenula Razvojna agencija Zagreba, u kojem HT sudjeluje kao jedan od partnera. Prijave za program traju do 5. rujna, a sudjelovati mogu stratupovi, pojedinci i firme, odnosno svi koji misle da imaju neku dobru ideju. Program će trajati tri mjeseca, a sudionici će imati priliku koristiti vrhunsku tehnološku platformu te napredan set alata za izradu aplikacija.

Na koji način se Hrvatski Telekom uključio u program?
Hrvatski Telekom i Razvojna agencija potpisali su partnerski sporazum o suradnji, a Startup Factory Zagreb je prvi projekt u sklopu te suradnje, usmjeren na razvijanje pametnih rješenja u turizmu koja će doprinijeti većoj konkurentnosti grada. Cilj nam je zajednički raditi na mjerama koje će potaknuti stvaranje ekosustava razvojnih tvrtki, sveučilišta, ulagača i drugih nositelja razvojnih projekata, u svrhu poticanja gospodarskog rasta, poduzetništva i razvoja inovacija u Zagrebu. HT već duže vrijeme s nizom partnera radi na razvijanju inovativnih ICT rješenja za pametne gradove, veliki broj rješenja primjenjuje se diljem Hrvatske, a posebno bih istaknuo Dubrovnik, Koprivnicu i otok Krk. Očekujemo kreativne ideje za urbani turizam te realizaciju IT servisa na korist građana glavnog grada. U program ćemo se uključiti prvenstveno kroz mentorstvo i edukaciju. Sudionicima ćemo staviti na raspolaganje naša stručna i specifična znanja ali i pružiti im savjete oko samog poslovanja. Naravno, informirat ćemo ih i o konkretnim rješenjima u okviru novih tehnologija te posebnih i standardnih rješenja. Svjesni smo kako se znanje najbolje stječe kroz praksu, stoga u HT-u imamo različite inicijative kojima potičemo profesionalni razvoj mladih stručnjaka u STEM područjima. Primjerice, naš STEM HUB program, koji će se od jeseni provoditi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računalstva, također je zamišljen kao inkubator za poticanje razvoja vještina u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, odnosno STEM području.

Imate li primjere nekih rješenja koja ćete predstaviti u sklopu Stratup Factory programa?
Neka od rješenja su napredan i cjelovit portal, koji promatranjem velike količine podataka (big data) omogućuje uvid i analizu u realne podatke o turističkim, prometnim i drugim aspektima grada. Potom, tu je i e-mobility platforma, koja u realnom vremenu pruža uvid, kontrolu i nadzor nad punionicama za elektro vozila te povezuje vlasnike vozila s pružateljima usluge punjenja, a u Dubrovniku je u primjeni i cjelovit sustav praćenja parking kapaciteta s javno dostupnim informacijama i mogućnosti navođenja vozača do slobodnog parkinga, s automatiziranom naplatom prema korištenju usluge parkinga odnosno sankcioniranjem nepravilnog parkiranja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close