‘Razmatramo svih 30 sugestija, ali u dodjeli potpora nužan je zaokret’

Autor: Bernard Ivezić , 17. srpanj 2016. u 22:01
Ministar poduzetništva Horvat otvoren za dijalog s poduzetnicima/P.M./PIXSELL

Softveraši bi da se iz natječaja izbaci uvjet po kojem koeficijent vlastitog financiranja mora biti manji ili jednak 35 posto.

Od tridesetak sugestija koje su došle u sklopu javne rasprave za novi E-Impuls većina će biti prihvaćena, tvrdi ministar poduzetništva Darko Horvat.

Odgovor je to koji je primio Poslovni dnevnik istražujući reakcije na apel softverskih izvoznika okupljenih pri CISEx-u. Ta je udruga, koja zastupa dvjestotinjak softverskih proizvodnih tvrtki, te ujedno najbržerastućih izvoznika u hrvatskom gospodarstvu, pozvala ministra da iz uvjeta za prijavu na 250 milijuna kuna vrijedan program subvencija malom i srednjem poduzetništvu izbaci onaj po kojem koeficijent vlastitog financiranja mora biti manji ili jednak 35 posto.

 

250milijuna

kuna vrijednost je poticajnih mjera ovog programa

Sporni koeficijent
Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a, kaže da se zbog tog uvjeta 88 posto softveraša neće moći ni prijaviti za sredstva iz E-Impulsa. "Tražiti da koeficijent vlastitog financiranja bude malen zvuči odlično, ali nažalost to nije laički, već računovodstveni termin i značanje mu je obrnuto od asocijacije koju većina ima na prvu. Upravo je kod najzaduženijih i najnekonkurentnijih tvrtki taj koeficijent nizak", kaže Barančić.

Dodaje da softverski izvoznici, koji u pravilu imaju visoku produktivnost, povlače malo dobiti iz tvrtke, mnogo reinvestiraju i ne zadužuju se, imaju taj koeficijent u prosjeku 54 posto. Barančić je izračunala da među članstvom CISEx-a, i to od 122 tvrtke koje se ubrajaju u kategoriju malih i srednjih poduzetnika, svega bi njih 15 zadovoljilo takav uvjet: "U CISEx-u smo to doživjeli kao pljusku, činjenicu da država opet nije spremna stimulirati one koji najviše rade na poboljšanju svoje konkurentnosti, na jačanju izvoza i otvaranju dobro plaćenih radnih mjesta, i zato apeliramo da se taj eliminacijski uvjet makne i da nam se omogući da se ravnopravno natječemo kvalitetom projekata.  Ministar Darko Horvat odgovara da će se o svim prijedlozima raspravljati još idućih desetak dana.

No, istiće da je nužno napraviti zaokret u dodjeli bespovratnih sredstava. Navodi da u ovom trenutku iz državnog proračuna ne dodjeljuju nijednu poticajnu mjeru te da time Vlada doprinosi smanjenju deficita za kojeg očekuje da će do kraja godine biti manji od 3 posto. Navodi da se stoga Vlada koncentrira na sredstva Europskih strukturnih fondova.

 

Barančić

Svega 15 tvrtki izvoznika softvera zadovoljilo bi uvjet natječaja.

Poticaj onima koji ga trebaju
"Bespovratnim sredstvima želimo poticati one projekte koji sebe ne mogu isfinancirati", pojašnjava ministar. Navodi da EK zagovara financijske instrumente "pa smo tako i mi za one tvrtke koje nemaju problema s konkurentnošću osigurali druge financijske instrumente – kredite s 0,5% kamata koji Hrvatskoj nisu nikada bili dostupni i gotovo 80 postotno državno jamstvo". Na popisu malih i srednjih poduzetnika koji će se moći prijaviti za E-Impuls su, uz softveraše, i oni iz prerađivačke industrije, proizvodnje duhanskih proizvoda te oružja i borbenih vozila.

Nadalje, građevinari, instalaterske tvrtke, sve vrste trgovina, servisi računala kao i vozila, arhitektonske tvrtke, zatim oni koji ulaze u znanstvene, dizajnerske i fotografske djelatnosti, također administrativne, hortikulturalne te uslužne djelatnosti. "Svakako da ćemo imati u vidu potrebe mikro i malih IT tvrtki koji nemaju velika ulaganja u opremu i dugotrajnu imovinu i vjerujem da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje", zaključuje ministar Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close