Rasvjetom smanjili stopu kriminala i uštedili više od 50% energije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. rujan 2017. u 11:08
Los Angeles je samo u 2016. zahvaljujući implementaciji pametne LED rasvjete uštedio devet milijuna dolara/FOTOLIA

Nove tehnologije transformiraju način na koji gradovi mogu isporučiti, upravljati i održavati javnu rasvjetu.

Gradovi korištenjem pametne LED rasvjete za više od 60 posto mogu smanjiti emisiju CO2, a time ujedno i postići ciljeve održivog razvoja u skladu s preporukama Ujedinjenih naroda (UN-a). Podaci su to koje su predstavnici Philips Lighting sektora, svjetskog lidera u rasvjeti, prezentirali u srpnju ove godine na događaju nazvanom Local 2030: Hub for Sustainability Solutions, održanom u sjedištu UN-a u New Yorku.

Prema izvješću koje je Philips Lighting izradio u suradnji sa Svjetskim vijećem za gradske podatke (World Council on City Data – WCCD) vidi se kako je Los Angeles samo u 2016. godini zahvaljujući implementaciji pametne LED rasvjete u javnu infrastrukturu ostvario 63 posto ušteda u energiji i devet milijuna dolara u novcu. Uz to, za 47.000 metričkih tona smanjene su i emisije stakleničkih plinova povezane s javnom rasvjetom – količina ekvivalentna misijama stakleničkih plinova koje gotovo 10.000 putničkih vozila proizvede u godinu dana. Iz Philips Lightinga,u skladu s navedenim, poručuju da bi i drugi gradovi diljem svijeta koji sami implementiraju takve sustave mogli značajno smanjiti godišnje emisije plinova, ali i izdvajanja za električnu energiju. 

 

10,5 posto

pala je stopa kriminaliteta u prve dvije godine korištenja pametne LED rasvjete u Los Angelesu

Integrirani sustavi
U izvješću se također navodi i da kvalitetnije osvjetljenje može smanjiti stopu kriminala, kao i poboljšati percepciju sigurnosti građana, pri čemu je najbolji dokaz spomenuti Los Angeles koji je u prve dvije godine korištenja pametne LED rasvjete zabilježio pad od 10,5 posto u kriminalnim djelatnostima i prekršajima poput krađe vozila, provale i vandalizma. Važan faktor je i poboljšanje sigurnosti prometa za sve korisnike cesta, povećanje atraktivnosti grada, kao i njegove ekonomske snage. Stvaranjem takvih prednosti uz značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, pametna LED će dati veliki doprinos ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN-a, globalno dogovorenog cilja usmjerenog ka stvaranju održive budućnosti do 2030. godine, ističe se u Philipsovu priopćenju.

 

Verhaar

Tek svaka deseta ulična svjetiljka na svijetu je LED rasvjeta.

Govoreći o LED rasvjeti u Los Angelesu, misli se na integriranje sustava upravljanja rasvjetom CityTouch spojen na Philips Lighting koji objedinjuje uređaje povezane s web aplikacijama za upravljanje, uključujući i daljinski upravljač za kontrolu rasvjete za gradove za mjerenje, upravljanje i nadzor spojenih uličnih svjetala na daljinu u realnom vremenu, kartografski pregled i aplikaciju za upravljanje rasvjetom koja pomaže planiranje i upravljanje različitim procesima i održavanjem. Uz Los Angeles, kao pionir pametne LED rasvjete, izdvaja se i Buenos Aires. Naime, ovaj je grad povećanje svoje operativne učinkovitosti i uštedu energije veće od 50 posto postigao upravo zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu s Philips Lightingom u sklopu čega je više od 75 posto svoje javne rasvjete nadogradio energetski učinkovitim LED svjetlima povezanima s CityTouch sustavom upravljanja uličnom rasvjetom.

Isplativo ulaganje
"Gradske se vlasti suočavaju se s kompleksnim izazovima kada je riječ o infrastrukturi, uravnotežujući potrebu za održavanjem postojećih usluga, ulaganjem u poboljšanja, upravljanjem rastom stanovništva i povećanjem održivosti – a sve to uz proračunska ograničenja", komentirao je voditelj globalnih javnih i državnih poslova Philips Lightinga Harry Verhaar. Dodao je i da nove tehnologije transformiraju način na koji gradovi mogu isporučiti, upravljati i održavati javnu rasvjetu, a sve na način koji može generirati širok raspon pogodnosti lokalnim vlastima i zajednicama kojima služe.

"Pozivamo sve gradove da u potpunosti do 2025. godine usvoje koncept LED ulične rasvjete. Conference of the Parties (COP21) je poslao jasan signal političke podrške za rješavanje posljedica klimatskih promjena, a prebacivanje na energetski učinkovitu LED uličnu rasvjetu u gradovima bi donijelo značajne razlike. Od oko 300 milijuna uličnih svjetiljki diljem svijeta samo je jedna na svakih deset energetski LED rasvjeta, a samo 2 posto njih je povezano. Kombinacija energetski učinkovite rasvjete s povezanim sustavom može donijeti uštedu energije i do 80 posto što bi značajno utjecalo na postizanje zadanih ciljeva o klimatskim promjenama", naglasio je Verhaar.

 

15 posto

ukupne potrošnje električne energije danas čini gradska rasvjeta

Danas gradska rasvjeta čini 15 posto ukupne potrošnje električne energije, ali s univerzalnim prebacivanjem na LED rasvjetu, udio rasvjete u potrošnji energije pada na samo 8 posto. Stoga ranije spomenuti izvještaj predstavlja i mjerni okvir za nadzor i procjenu utjecaja pametnih i povezanih rasvjetnih investicija na gradskim razinama, a usvajanje standardiziranih gradskih podataka kao što su oni dobiveni u Los Angelesu može pomoći kod formiranja infrastrukturnih investicija te pri donošenju donošenje odluka vezanih za pametne tehnološke projekte.

"Ovi podaci mogu zorno pokazati kako ulaganja mogu poboljšati razinu kvalitete infrastrukturnih usluga u cijelom gradu, a time i svojim stanovnicima povećati razinu kvalitete života. Prednosti pametnih infrastrukturnih rješenja obuhvaćaju financijske, ekonomske, društvene i okolišne sfere, pa je ovaj pristup temeljen na podacima osobito koristan za njihovo vrednovanje. Gradonačelnici i gradski čelnici širom svijeta ključna globalna pitanja od klimatskih promjena do siromaštva, migracije, trgovine i ulaganja, utjelovljuju u ciljeve održivog razvoja. Globalno standardizirani gradski podaci visokog kalibra ključni su za gradske vođe koji će pratiti napredak na tim globalnim ciljevima, usporediti performanse i naučiti lekcije iz svih međunarodnih regija", mišljenje je predsjednice i izvršne direktorice WCCD-a Patricie McCarney.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ako otvore dućan prvo ću tamo ići kupit

Čovjek bi rekao da je LED rasvjeta svemoguća… 😀

New Report

Close