Računalo od 9 dolara moglo bi promijeniti tržište

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2015. u 08:53
Foto: Thinkstock

Prva serija Chipa izaći će u rujnu ovdje godine, dok se sljedeća planira za svibanj 2016., a ovakav novitet mogao bi dovesti do poplave uređaja nižih cijena na tržištu mobilne i informatičke opreme.

Slično kao i William Hewlett i David Packard koji su započeli Hewlett-Packard iz svojih garaža u Palo Altu, ili Steve Jobs s Appleom, grupa entuzijasta u garaži u Oaklandu izgradila je računalo vrijednosti 9 dolara. Nazvali su ga Chip.

Ovakav izum mogao bit biti ključan za smanjenje troškova izrade pametnih telefona na samo 100 dolara po gadgetu, piše Fortune.

Dave Rauchwerk, predsjednik uprave Next thing Co, tvrtke koja stoji iza Chip-a, kaže da je na ideju o izgradnji Chipa došla nakon što je dizajnirao fotoaparat koji može snimati GIF zapise, čija je cijena 250 dolara dok je njegov hardver koštao 35 dolara. Problem je što ovakva oprema najčešće ima previsoku cijenu za svoju prvotnu namjenu; zabavu.

Da bi smanjio cijenu aparata, počeo je raditi na smanjenju troškova izrade – uz pomoć kineske tvrtke Allwinner i u programa Hax.co (ranije poznat kao HAXLR8R) izradio je Chip, koji je zapravo 1 GHz procesor koji koristi ARM jezgru koja sadrži 512 megabajta RAM-a i 4 GB prostora za pohranu.

Ono što ovo računalo čini impresivnim jest činjenica da njegova izrada košta svega 9 dolara, dok uređaj u koji se implementira može vrijediti 100 dolara ili više.

Za sada se Chip nalazi na Kickstarteru, a suradnja Allwinnera i Next Thing Co-a planira izradu 5 000 komada ovog računala. Allwinner je proizvođač čipova za većinu Android tableta u posljednjih nekoliko godina i mogu podnijet zahtjev ovako ambicioznog plana.

Chip je na Kickstarteru, s gotovo 14.000 pristaša, već zaradio 701.873 $ nadmašivši svoj cilj od 50,000 dolara.

Prva serija Chipa izaći će u rujnu ovdje godine, dok se sljedeća planira za svibanj 2016., a ovakav novitet mogao bi dovesti do poplave uređaja nižih cijena na tržištu mobilne i informatičke opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close