Računalna sigurnost – preduvjet uspješnog poslovanja

Autor: Sponzorirani članak , 23. listopad 2014. u 14:10
Alma Saganić , mr. sc. – Viši stručnjak za upravljanje standardnom ICT ponudom i cijenama / Senior ICT Standard Proposition and Pricing Management Expert

Saznajte što je računalstvo u oblaku i kako data centri štite vaše podatke.

Autor: Maja Profuntar / stopostopoduzetnik.hr

Poslovanje na internetu danas je nezaobilazno kojom god se djelatnošću bavili, a sigurnost IT sustava jedan je od preduvjeta opstanka tvrtke na tržištu. Uvijek aktualnu temu računalne sigurnosti, s naglaskom na poslovanje u cloudu, obradili smo u intervjuu s Almom Saganić, višom stručnjakinjom za upravljanje standardnom ICT ponudom i cijenama Hrvatskog Telekoma.

Krenimo od osnova: što je računarstvo u oblaku, odnosno cloudu?

Alma Saganić: Računarstvo u oblaku je jedan novi pristup računarstvu i IT tehnologijama. Možda jedna kratka usporedba. Ako želim ići u New York, neću kupiti avion. Kupit ću avionsku kartu, a računarstvo u oblaku zapravo pruža korisnicima tu mogućnost da kupe uslugu kroz mjesečni najam. Tehnologija i brzina interneta su danas na tako visokom nivou da se kompletna infrastruktura može smjestiti u jednom data centru, i korisnik može putem svih svojih uređaja, ne samo putem kompjutera nego i putem mobitela ili tableta, pristupati svojim aplikacijama i svojim podacima.

Je li računarstvo u oblaku sigurno za korisnika?

Alma Saganić: Pa, ja se opet moram vratiti na onaj svoj avion. Da sam ga sama kupila, morala bih ga neprekidno pregledavati prije svakog leta, kontrolirati uopće ni ne znam koliko stvari. Kad kupim uslugu, očekujem da je sigurnost u usluzi. Upravo to je i računarstvo u oblaku postiglo. Računalna sigurnost je na izuzetno visokom nivou jer se i hardver i softver čuva u data centru – ili u više njih. U slučaju da dođe do bilo kakve havarije u data centru, obično su u drugom data centru svi resursi tako podešeni da on može iste sekunde preuzeti ili u najkraćem vremenskom roku preuzeti ulogu prvotnog data centra.

Kakve vrste sigurnosti postoje u data centrima?

Alma Saganić: Konkretno, to znači da u data centru imamo vrlo jako fizičku sigurnost, na koju ljudi obično zaborave jer smo danas svi pod impresijom velikih hakerskih napada i velike količine virusa koji kruže internetom. A fizička sigurnost je ona mala sitnica koja vam se dogodi kad netko išteka šteker iz struje kako bi usisavao, ili prolije kavu po serveru. U data centru fizička sigurnost je na tako visokoj razini da se takve stvari stvarno teško mogu dogoditi – od kontrole ulaza u sami prostor data centra, do izuzetno kvalitetno izgrađenih sala u kojima se čuvaju serveri i u kojima nije moguće slučajno isklopčati nekakav server. Videonadzor kontrola ulaza u svaku prostoriju je na tako visokom nivou da je fizički nemoguće ili gotovo nemoguće doprijeti bilo do opreme, bilo do softverskih aplikacija, a time i podataka.

No ono, što nas najviše danas brine su takozvani cyber napadi. Ovako uređeni data centri imaju i najmoderniju opremu i softer za sprečavanje hakerskih i virusnih napada, ali uz hardversku i softversku opremu imaju i stručnjake koji neprekidno brinu o tome da se ta oprema nadograđuje najnovijim rješenjima za viruse koji se svakodnevno javljaju u internetskoj mreži. Sigurno je da je računalstvo u oblaku, koje kao uslugu pružaju visokoprofesionalne tvrtke, donijelo dodatnu sigurnost u korištenju Cloud aplikacija i Cloud hardvera.

Što to znači za male poduzetnike i obrtnike?

Alma Saganić: Svako poslovanje ima svoju potrebu za neprekidnim radom i pristupom do podataka. Upravo takvi data centri, koji imaju 24 sata dnevno 7 dana u tjednu, nadzor nad sigurnošću, ali i operabilnošću hardvera i softvera, pružaju malim poduzetnicima ono što bi oni sami sebi teško mogli priuštiti – takvu sigurnost i sigurnost da će im oprema i podaci biti neprekidno dostupni.

U tom slučaju, treba li malim i srednjim tvrtkama IT stručnjaka?

Alma Saganić: U ovom slučaju, ako se mali poduzetnik odluči za cloud uslugu, uslugu koja je zapravo aplikativnog karaktera, onda njemu IT stručnjak ne treba. Preko našeg ili preko virtualnih dućana pružatelja cloud usluga svaki korisnik može obično mjesec dana besplatno isprobati uslugu. Ako je zadovoljan uslugom, on je naprosto nastavi koristiti. Upute se nalaze i na virtualnom dućanu, i mogu se dobiti putem web stranica. Različiti oblici stručne pomoći su na raspolaganju obično 24 sata dnevno, tako da svaki korisnik nije nužno da ima IT znanje, može se baviti svojim poslom, a svo stručno znanje će dobiti od stručnjaka pružatelja cloud usluga.

Koje su još prednosti korištenja cloud usluga za male poslovne subjekte?

Alma Saganić: Obrtnici i poduzetnici korištenjem cloud usluga zapravo ne moraju razmišljati o većini sigurnosnih problema koje za njih rješava davatelj cloud usluga. Znači, ne trebaju se brinuti o fizičkoj sigurnosti hardvera na kojima se nalazi njihova aplikacija, ne trebaju se brinuti o zaštiti podataka, dokle god su oni u data centru. Oni se jedino trebaju brinuti o tome da njihovi zaposlenici znaju na pravilan način raspolagati poslovnim informacijama. Sve ostalo dobivaju kroz cloud uslugu. A cloud usluga, uz ekonomičnost i fleksibilnost, pruža dodatnu sigurnost u računarstvu.

New Report

Close