Putem računalne igre djecu i mlade upoznajemo s poduzetništvom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. srpanj 2017. u 11:03
Igrači se mogu naći u ulozi proizvođača pekarskih proizvoda, lijekova, softvera, trgovca nekretninama ili građevinara/FOTOLIA

Komisija MEDEA Awards natjecanja prošle je godine ‘Kesh Up’ proglasila jednim od najboljih europskih edukativnih projekata.

Simulator poduzetništva i računalnu igru 'Kesh Up', nastalu unutar projekta EnterYOUTH kojeg su zajedno proveli Grad Rijeka, Riječka razvojna agencija Porin, Ekonomski fakultet Rijeka, Znanstveno – raziskovalno središče Bistra Ptuj i Šolski centar Ptuj, komisija MEDEA Awards natjecanja prošle je godine proglasila jednim od najboljih europskih edukativnih projekata u konkurenciji od čak dvije stotine prijavljenih. 

Simulator poduzetništva
Naime, radi se o nagradi za poticanje inovativnosti i dobre prakse u korištenju medija u obrazovanju, a sam odabir najboljih praksi se provodi uz potporu Europske komisije (EK) kroz Program za cjeloživotno učenje. Kako smo saznali iz razgovora s višom savjetnicom za razvoj poduzetništva grada Rijeke Tina Ragužin, za razvoj igre zaslužna je riječka tvrtka Kreativni odjel, dok su djelatnici Grada Rijeke, konkretno Odjela za poduzetništvo i Zavoda za informatičku djelatnost napravili projektni zadatak, zadali osnovne parametre igre i u suradnji sa slovenskim partnerima saželi osnovne hrvatske i slovenske pravne propise koji uređuju djelatnosti koje igra nudi. Stručni tim Kreativnog odjela, na čelu s glavnim dizajnerom igre Goranom Paulinom, posvetio se pretvaranju želja i ideja u računalnu igru i za samo dva mjeseca izradio pravi simulator poduzetništva, ispričala je.

"Na pokretanje i izradu igre 'Kesh Up' motivirala nas je želja da upoznamo djecu i mlade osobe s poduzetništvom i poduzetničkim načinom razmišljanja. Naime, Grad Rijeka putem Odjela za poduzetništvo intenzivno radi na podizanju poduzetničke kulture među mladima i educiranju i osposobljavanju mladih za poduzetništvo. Već 10. godinu zaredom, u suradnji s Domom mladih provodimo projekt K.E.Š. Kreativno  – edukativna škola za mlade poduzetnike, u sklopu kojeg se učenici 6. i 7. razreda riječkih osnovnih škola kroz niz kreativnih radionica educiraju o poduzetništvu. Grad je 2013. godine osnovao Start-up inkubator u kojem se mladim, nezaposlenim osobama i studentima s poslovnom idejom potpuno besplatno osigurava osnovna infrastruktura, mentorska i savjetodavna pomoć", dodala je Ragužin.  

Umijeće strateškog planiranja 
Saznali smo i da se igra odvija u virtualnom okruženju grada Rijeke i Ptuja, dvojezična je i igrači se mogu okušati u poduzetništvu u pet različitih djelatnosti. Pri tome će se susretati s nizom izazova, od učinkovitosti radnika, upravljanja zalihama, odnosima s dobavljačima i opremanjem poslovnog prostora do inspektora, računa i plaćanja, odnosa s kupcima i njihovim zahtjevima. Najbolje će rezultate imati oni koji uspiju balansirati između troškova i prihoda, a 'Kesh Up' od igrača zahtijeva umijeće brzog reagiranja, strateškog planiranja i kompleksnog rješavanja problema te dokazano razvija sposobnost zaključivanja, kreativnost, inteligenciju, te brzinu snalaženja u novim situacijama. Igra je prvenstveno namijenjena mladima od 13 do 18 godina, ali okušati se mogu svi zainteresirani za stjecanje znanja o poduzetništvu.

"Do sada je 1265 djece i mladih odigralo igru i to preko devet tisuća puta, što govori da joj se igrači vraćaju. U virtualnom svijetu 'Kesh Upa' trenutno posluje oko 930 poduzeća, a posebno smo zadovoljni porastom interesa za igru u posljednje dvije godine", istaknula je Ragužin.  Trenutno je dostupno stavljanje igrača u ulogu proizvođača pekarskih proizvoda, lijekova i softvera ili u ulogu trgovca nekretninama i građevinara, a razmatramo mogućnost dodavanja  novih djelatnosti, kao i proširenje ostalih parametara, primjerice tako da omogućimo igračima da odaberu potencijalni poslovni prostor u virtualnom gradu.

Mogući novi korak za igru bio bi i razvoj mobilne aplikacije, koje sve više postaju alat suvremene nastave.  Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke osmišljava daljnje aktivnosti usmjerene na poticanje mladih na bavljenje poduzetništvom te na stvaranje novih generacija uspješnih poduzetnika, potvrdila nam je sugovornica. Također, svjesni važnosti poduzetništva temeljenog na novim tehnologijama, u svibnju ove godine su za djecu viših razreda osnovnih škola organizirali Vikend školu poduzetništva u Staroj Sušici na temu robotike. "Trenutno radimo na pokretanju nastavka K.E.Š. programa kroz razvoj K.E.Š. Modula 2 – tehnološko poduzetništvo za mlade, za potrebe kojeg smo u svibnju ove godine od riječke startup tvrtke STE.

Komentirajte prvi

New Report

Close