Prvo softversko natjecanje od milijun kn

Autor: Bernard Ivezić , 02. svibanj 2016. u 22:01
Za konferenciju u Splitu već se prijavilo 400 sudionika/Miranda Cikotić/PIXSELL

Prethodna zvijezda Shift hackathona za International Medical Corps izradila mobilnu aplikaciju za terenski rad, najinovativniju na svijetu.

Prve prijave za milijun kuna vrijedan hackathon, najveći ikad održan u Hrvatskoj, počele su pristizati, potvrdio nam je Ivan Burazin, suosnivač najveće regionalne konferencije za programere Shifta. Hackathon, odnosno 24-satno natjecanje u izradi aplikacija, održat će se početkom lipnja u okviru splitskog Shifta.

Burazin navodi da su prve prijave već počele stizati, iako glavnina njih redovito dolazi neposredno pred zaključenje poziva. Ističe da su prodali i više od 400 karata za Shift, odnosno da im je ovogodišnji fokus na programere i razvoj softvera donio veći interes nego sve konferencije dosad. "U Hrvatskoj ima dovoljno znanja i mladih stručnjaka, ali nerijetko nedostaje ono nešto što bi te genijalce potaknulo na prvi korak i zato smo odlučili napraviti najveći hackathon u Hrvatskoj, ne samo po fondu nagrada već i po broju učesnika, a sve kako bi neke od aplikacija koje će nastati ovdje kasnije postali hrvatski izvozni proizvodi", kaže Burazin.

 

Burazin

Imamo mlade i znanje, ali im nedostaje poticaja. Evo jednog milijunskog.

Dodaje da očekuju 200 sudionika i to ne samo programera već i dizajnera, glazbenika i svih drugih koji timski sudjeluju u izradi aplikacija. Navodi da tema hackathona nije zadana pa ne isključuje da će rješenja koja će izaći kasnije služiti u medicini, arhitekturi i drugim područjima."Na 24 sata osigurali smo prostor splitskog kluba Judino drvo u kojem će mlade nade jesti, piti, spavati i raditi, a najboljih 20 timova svoje će radove predstaviti žiriju i boriti se za nagrade", kaže Burazin. Prvi hackathoni organizirali su OpenBSD i Sun 1999. godine, a u međuvremenu takva su softverska natjecanja osvojila svijet. U posljednjih godinu dana hackathoni su sve učestaliji i u Hrvatskoj.

U pravilu imaju nagradni fond do 100 tisuća kuna, a organiziraju ih svi od HT-ovog Combisa preko Microsofta do banaka. Burazin kaže da hackathoni bude veliki interes ne samo programera već i kompanija. "Njima je to najbolji intervju za posao, jer u 24 sata odmah vide kako se ti mladi ljudi snalaze u timu, kako rade pod pritiskom rokova i na kraju jesu li uistinu sposobni isporučiti rješenje koje radi", kaže Burazin. Dodaje da se ipak nada da će sudionici hackathona rješenja koja osmisle nastaviti razvijati i nakon konferencije.  

Kaže da je iznimno ponosan na rješenje koje je nastalo prije dvije godine, kada je fond nagrada bio 10 tisuća dolara. "Jedan tim je za američku neprofitnu organizaciju International Medical Corps prije dvije godine na našem hackathonu na Shiftu osmislio mobilnu aplikaciju za terenski rad koje je ta organizacija kasnije prihvatila, podržala njegov daljnji razvoj  i upravo sam saznao da je ove godine taj softver proglašen najinovativnijim tehnološkim rješenjem na svijetu u neprofitnom sektoru", zaključuje Burazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close