Prvi u svijetu razvili smo sveobuhvatni sustav za pametno parkiranje

Autor: Borivoje Dokler , 10. listopad 2016. u 22:00
Goran Kanižaj, direktor i član Uprave Mobilisisa/ Marko Lukunić/PIXSELL

Parkom je user-friendly sustav jer vozačima može automatski produžiti parkiranje, a prometne redare može obavijestiti o vozilima koji krše parkirnu regulativu .

Prometna gužva i vozači na rubu živaca koji pokušavaju parkirati svoja vozila svakodnevnica su u gotovo svim gradovima. Već duže vrijeme gradovi širom svijeta pokušavaju riješiti probleme s parkiranjem pa se pritom uvode različite metode i tehnologije uključujući i sofisticirane metode za provedbu i kontrolu. Većina tih metoda i tehnologija pruža značajne prednosti, no svejedno imaju svojih mana. Zbog toga je domaća tvrtka Mobilisis razvila Parkom, sustav koji nudi sveobuhvatno rješenje koje rješava i integrira sve discipline i potrebe modernog parking sustava. A kako točno funkcionira Parkom, po čemu se razlikuje od postojećih sličnih sustava te koje su još inovativne proizvode razvili, objasnio nam je  Goran Kanižaj, direktor i član Uprave Mobilisisa.

Po čemu se Parkom razlikuje od postojećih rješenja za 'pametno parkiranje'?
Parkom je najnovije rješenje za 'pametno parkiranje'. To je prvi sustav u svijetu koji nudi potpuno, sveobuhvatno, rješenje koje rješava i integrira sve discipline i potrebe modernog parking sustava, od kojeg koristi imaju vozači, vlasti ali i šira javnost. S Parkomom su korisnici, parkirni redari i operateri, povezani u jedinstven sustav i time se rješava problem potrebe za više paralelnih sustava kod uličnog pariranja. Najznačajnija inovacija u našem rješenju u odnosu na postojeća rješenja za 'pametno parkiranje' je povezivanje detekcije parkiranja i naplate parkiranja. Navedeni proces je u potpunosti automatiziran. Drugim riječima vozač vozila ne mora platiti parkiranje, bilo na automatu ili mobitelom i ne mora obnavljati parkiranje.

Kako funkcionira sustav?
Sustav funkcionira na način da se ispod zemlje instaliraju kabeli sa senzorima koji pružaju informacije o dostupnosti slobodnog parkirnog mjesta i identificiraju korisnika parkirnog mjesta preko cloud based infrastrukture. Kada korisnik treba parkirati, aplikacija ga informira gdje ima najbližih slobodnih parkirnih mjesta. Jednom kada korisnik parkira vozilo, sustav upravlja vremenom i troškom, a korisniku se na kraju mjeseca ispostavlja detaljni račun za korištene usluge parkiranja. 

Koje benefite sustav donosi vozačima i gradskim upravama?
Koristi koje vozači dobivaju su pouzdana i pravodobna informacija o slobodnim parkirnim mjestima, pouzdana i transparentna informacija o vremenu i statusu parkinga, izbjegavanje zabuna zbog previše propisa, prometnih znakova i sl., te ušteda novca zbog zaboravljanja produživanja pakirne sesije. Parkom time postaje potpuno user-friendly način parkiranja. Parkom također olakšava posao parkirnih redara zato jer automatski obavještava nadležne o vozilu koje krši parkirnu regulativu. Na taj način nadležni se fokusiraju na prekršitelje, a ne na svako parkirano vozilo. Uz to, Parkom omogućava da promjene u parkirnoj regulativi prođu glatko za sve sudionike. Parkirališni operater jednostavno unese promjene u sustav i aplikacija će voditi korisnika do prikladnog parkirnog mjesta. Time se smanjuju nagađanja za korisnike, te se smanjuju troškovi bezazlenih kazni i parking signalizacije. Prednosti za gradske uprave su inovativan, brz i nadasve jednostavan način plaćanja parkiranja. Ovim rješenjem također mogu povećati svoje prihode od naplate kazni za neplaćanje parkiranja, te istovremeno povećati prihode od naplate usluge parkiranja jer će naplata ići automatski od trenutka detekcije zauzetosti parkirnog mjesta. Istovremeno će doći i do značajnih ušteda ponajprije u manipulativnim troškovima i troškovima osoblja. Isto tako Parkom inovacija omogućava i dubinske analize pojedinih parkirnih mjesta te lakše određivanje cijena parkiranja i vremenskih zona.

Da li je već netko pokazao interes za sustav i gdje vidite njegovo tržište?
Ovakva tehnologija se odlično uklapa u novi trend 'pametnih gradova' te ukupni cilj razvoja infrastrukture Interneta Stvari (Internet of Things – IoT). Mobilisis ovaj cilj slijedi od samog svog osnivanja, a on uključuje razvoj hardverskih i softverskih komponenata koje omogućuju jednostavno umrežavanja svih stvari koje nas okružuju u jedinstvenu mrežu. Prema nekim predviđanjima IoT tržište će već 2020.  vrijediti oko 6 bilijuna dolara, a obzirom da se radi o globalnom proizvodu, smatram da će Hrvatska i naše mlade tvrtke svakako u tome sudjelovati. Interes za našim sustavom postoji većinom na vanjskom tržištu, a trenutno smo u fazi izrade pilot projekta za 300 parkirnih mjesta u Izraelu. U budućnosti predviđam interes za sustavom Parkom zahvaljujući snažnoj globalnoj urbanizaciji. Promet postaje predmet sve većeg interesa prometnih i ostalih stručnjaka zbog toga jer postaje ograničavajući faktor u kvaliteti života i rastu gradova. Time se nameće imperativ rješavanja prometnih problema u urbanim područjima, pri čemu svaki grad ima svoj pristup rješavanju problema. Uvidjeli smo da postoji nedovoljno dobro zadovoljena potreba na tržištu, a to je značajno poboljšanje naplate parkiranja uz smanjenje troškova za lokalne samouprave i parkirališne koncesionare, te povećanje ugodnosti korištenja usluga od strane vozača.

Koje još inovativne proizvode imate u svojoj ponudi i na kojima trenutno radite? 
Mobilisis je više od pet godina prisutan u prometnoj industriji u SmartCity segmentu, ponajprije svojim patentiranim MagSense sustavom za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta, preko kojeg je u realnom vremenu dostupna informacija o broju i lokaciji slobodnih parkirnih mjesta. MagSense je razvio nekoliko inovativnih proizvoda za rješavanje prometnih problema u sferi parkiranja koje uspješno izvozimo i prodajemo na tržištu Europe. 

Možete li izdvojiti neke primjere praktične primjene vaših proizvoda?
U Fleet Management dijelu je svakodnevno oko 17.000 objekta pod praćenjem, a partneri su nam najveće prijevozničke tvrtke u Hrvatskoj, ali i druge velike kompanije s velikim flotama vozila. Iza MagSense sustava je već nekoliko uspješnih projekta u inozemstvu ali i u Hrvatskoj. Što se tiče većih projekata u inozemstvu, u Kölnu smo senzorima za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta opremili parkirališta u zračnoj luci Köln Bonn, a u austrijskom Linzu otvoreni parking velikog shopping centra. U blizini Stuttgarta šoping centar REWE koristi instalaciju MagSense 3DTC traffic countera koja brojanjem vozila bilancira broj slobodnih parkirnih mjesta na ulazu u garažu i rampama na katove i prikazuje ga na prometnim znakovima. U Varaždinu smo opremili MagSense senzorima najfrekventnija mjesta nadzemnih i podzemnih parkirališta za detekciju zauzetosti parking mjesta i zaslonima koji pokazuju broj slobodnih i zauzetih mjesta u realnom vremenu. Također smo sudjelovali u projektu Smart City Dubrovnik u kojem je naša tvrtka ugradila najsuvremenije magnetne parkirne senzore u 30 parkirnih mjesta, zahvaljujući kojima će vozači u realnom vremenu znati stanje zauzeća parkinga. Mobilisis usluge i proizvodi svakodnevno se šire diljem svijeta, a s obzirom na našu inovativnost, upornost, širenje usluga i proizvoda na vanjsko tržište te naravno zadovoljstvo, povjerenje i poštovanje naših klijenata, partnera i zaposlenika, očekujemo da će u 2017. godini biti višestruka ekspanzija naših sustava i sustava temeljenih na našim tehnologijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close