Prvi hrvatski robot kuhar kuha pravu, a ne 3D hranu

Autor: Bernard Ivezić , 19. prosinac 2016. u 13:59
Dražen Drnas "fila" namirnicama Gammachefa koji zna pripremiti razna jela

Suosnivač i direktor Gammachefa Dražen Drnas najavljuje izlazak robota na tržište za godinu-dvije.

Nakon robota kosilice Alama, robota koji asistira u operacijama mozga RONNA-e, robota pauka koji pomaže u učenju robotike STEMI-ja te Dok-ingovih robota za razminiranje, u Hrvatskoj je razvijen još jedan robot. Gammachef je robot kuhar. Prvi je takav robot u Hrvatskoj, te jedan od prvih u svijetu. Najrazvikaniji robot kuhar britanski je Moley, ali on na tržište neće izaći prije 2018.

Provjereno je kuha dobro
Dražen Drnas, suosnivač i direktor Gammachefa kaže da im Moley, u kojeg je čak razmišljao uložiti novac, nije konkurencija. "Gammachef je robot koji ima veći tržišni potencijal i provjereno radi dobra jela, a cilj nam je da u budućnosti svako kućanstvo, kao što danas ima pećnicu i perilicu posuđa, ima i našeg robota kuhara", kaže Drnas. I dok se očekuje da će ekstravagantni Moley sa svoje dvije robotske ruke i cijelom novom kuhinjom, stajati u maloprodaji od 70 tisuća eura na više, Drnas s Gammachefom želi biti mnogo bliži financijskim mogućnostima prosječnog kućanstva. Navodi da ciljaju na cijenu koja bi bila u klasi više kategorije kućanskih aparata, odnosno nekoliko tisuća eura.

U Gammachefa je, kaže Drnas, dosad uloženo dosta materijalnih sredstava te dvije godine rada i tisuće sati razvoja. Dio kapitala uložili su osnivači, koji su prethodno pokrenuli portal GoHome i Crno Jaje, a za novog robota navodno su pronašli i prvog investitora. U branši se priča da je riječ o Podravci. Prehrambena industrija iz Koprivnice, navodno, želi izbaciti liniju proizvoda-sastojaka koji bi bili točno prilagođeni za upotrebu u Gammachefu, a sudeći po filozofiji koju Gammachef zastupa, imaju prilično komplementarne vizije. "Mi ne vjerujemo u 3D printanje hrane, jer hrana je puno više od samih hranjivih molekula. Vrhunsko jelo ima teksturu, oblik i miris tako da ne možete kroz mlaznicu printera provući teksturu mesa, ali naravno tako je moguće raditi nešto jednostavnije poput palačinki i sladoleda. U 3D printani biftek mi ne vjerujemo", kaže Drnas. Gammachef može sam pripremiti škampe na buzaru, njoke s lososom u šampanjcu, kozice, ribu, meso, gulaše i tjestenine. 

Sam svoj frižider
Jedino mu je ograničenje to što može napraviti jedno jelo, ne odjednom i predjelo i desert. Radi tako da korisnik na svom mobitelu odabere koje jelo želi jesti, ubaci sve sastojke, odredi kad želi da jelo bude gotovo i ode svojim poslom. Kad se vrati, jelo je gotovo. Drnas navodi da se u sklopu ovog robota kuhara nalazi i frižider, tako da se čak i pokvarljive namjernice mogu ujutro ostaviti u njemu i ostat će očuvane kvalitete do početka pripreme. "Gammachef je upravo zamišljen zato da vam dok ste na poslu pripremi vaše omiljeno jelo, a testirali smo ga s Gastronomadima i u blind testu se pokazalo da kuha ukusnije od čovjeka kuhara", zaključuje Drnas koji očekuje da bi se i njegov robot na tržištu mogao naći za godinu-dvije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još samo da sam ode u trgovinu po spežu

New Report

Close