Prva rješenja pametne rasvjete, električne punionice i usluga e-računa

Autor: Marta Duić , 10. studeni 2015. u 22:00
Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta/Grgo Jelavić/PIXSELL

Pametna svjetiljka sa senzorima upaljena u svibnju u Dubrovniku bila je prva takva instalirana u Europi.

Hrvatski Telekom, tehnološki lider na tržištu, implementira rješenja kojima potiče mobilnost i održivi razvoj hrvatskih gradova s ciljem da se dodatno proširi koncept 'pametnih gradova'. Upravo oni su implementirali prva rješenja pametne rasvjete kao dijela infrastrukture 'pametnog grada' u Dubrovniku i Splitu. Pilot projekti pametne javne rasvjete, odnosno pametnih svjetiljki, koje u sebi imaju integrirani multifunkcionalni senzorski sklop, začetak su infrastrukture koja bi pametne gradove Dubrovnik i Split mogla učiniti još otvorenijim za nova rješenja.

Pametna rasvjeta gradovima, točnije gradskim službama donosi mnoge prednosti, kao što su niži troškovi upravljanja gradskom infrastrukturom, veća atraktivnost grada u smislu turističke destinacije, brz pristup podacima koji omogućavaju brzu analizu i odlučivanje te porast gradskih prihoda od usluga. Dodatne dobrobiti za stanovnike svakako su i poboljšanje kvalitete života, porast produktivnosti, jednostavniji pristup javnim servisima, veća sigurnost građana te pozitivan utjecaj na očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost.

Ove svjetiljke razlikuju se od svih u Europi po tome što se u njima nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno mogu spojiti i video kamere. Cijelim senzorskim sklopom upravlja se s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja 'pametnog grada', bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori. Svjetiljka upaljena u svibnju u Dubrovniku bila je prva takva instalirana u Europi, a Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta.

 

31električnu

punionicu otvorio je Hrvatski Telekom s partnerima u 12 hrvatskih gradova

Nakon Dubrovnika, svjetiljka je implementirana i u Splitu, gradu koji se ubrzano razvija u pametan grad koji brine o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, a nastoji se u što većoj mjeri osloniti na moderne tehnologije. Kako naglašavaju u HT-u, oni jedini posjeduju kompletnu, cjelovitu i otvorenu infrastrukturu spremnu za integraciju s bilo kojim sustavom ili platformom, a koja nužno mora povezivati građane sa svim uslugama i servisima pametnog grada, prioritetno vodeći računa o nužnosti integracije svih čimbenika sustava u jedinstven eko sustav inteligentnog grada.

Jednostavno punjenje
Osim 'pametne rasvjete' Hrvatski Telekom otvara i električne punionice diljem Hrvatske. Krajem srpnja je u Zračnoj luci Split svečano otvorena prva u nizu od pet punionica Hrvatskog Telekoma za električna vozila na području Splitsko-dalmatinske županije. Osim Zračne luke, punionice se nalaze u sklopu Hotela Park, Hotela Cornaro, City Centra One Split te Aparthotela Miramare u Makarskoj.Tog istog dana, u Rijeci je otvorena garaža Zagrad 2 gdje se nalaze četiri nove punionice. U sklopu ulazne etaže garaže izgrađene su četiri punionice za punjenje električnih vozila kapaciteta istovremenog punjenja četiri električna automobila i dva električna mopeda ili bicikla, u vremenu punjenja 30-120 minuta za 30-80 posto napunjenosti baterije.

Svi punjači su opremljeni čitačem kartica za autorizaciju, dok su punionice montirane na zid opremljene PIN KOD tipkovnicom putem ekrana osjetljivog na dodir te 4,5 metra dugačkim priključnim kabelom za vozilo. U Splitu je dogovoreno da Hrvatski Telekom, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i projektnim partnerima, svim korisnicima električnih vozila omogućava besplatan pristup punionicama na području Splitsko-dalmatinske županije do 1. ožujka 2016. godine. Pregled lokacija navedenih punionica, kao i detaljne informacije o njihovom korištenju moguće je pronaći na portalu za pretraživanje punionica dostupnom na www.puni.hr. Proces samog punjenja je jednostavan – kabel za punjenje umetnuti u vozilo i u raspoloživu utičnicu odgovarajućeg tipa. Tada punionica obavještava korisnika na LCD zaslonu da nastavi s identifikacijom prije punjenja.

Nakon što prislonite RFID karticu na čitač magnetskih kartica na punionici punjenje započinje na utičnici u koju je umetnut kabel za punjenje te je na zaslonu vidljiva i trenutačna potrošnja električne energije za vrijeme punjenja. Kako tvrde iz HT-a, njihova uloga je da razvijaju ICT eko sustav koji omogućuje vrhunsko korisničko iskustvo korištenja napredne infrastrukture za električna vozila. Dosad je s partnerima otvorio dvadeset punionica u Zagrebu, Samoboru, Velikoj Gorici, Rijeci, Kaštel Štafiliću, Splitu i Makarskoj i Gospiću u sklopu projekta e-mobility te omogućava aktivan pristup prema 31 javno dostupnih punionica u 12 hrvatskih gradova.

Uštede na računima
Nedavno su u ponudu uveli i uslugu e-računa – EBPP (electronic bill presentment and payment), namijenjenu svim tvrtkama koje svojim privatnim korisnicima šalju papirnate račune ili uplatnice. E-račun je elektronički dokument istovjetan papirnatom računu, dok je EBPP usluga putem koje HT omogućava izdavateljima računa da na jednostavan način svoje papirnate račune ili uplatnice pretvore u elektronički dokument koji potom dostavljaju svojim korisnicima. Korisnici e-račune dobivaju u svoj sandučić na portalu Svi računi, a dodatno se e-računi mogu prosljeđivati u internetsko bankarstvo i na e-mail adresu. Uz standardan način plaćanja, e-računi se mogu platiti putem internetskog bankarstva, debitnim i kreditnim karticama ili s pomoću usluge foto plaćanja slikanjem barkoda na portalu Svi računi.

Glavna prednost korištenja usluge za izdavatelje računa je ušteda jer nema troškova tiskanja te slanja računa. S ovom uslugom nema pogrešnih uplata jer primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje, računi na odredište stižu brže, a izdavatelj u svakom trenutku zna njihov status – koliko je poslano, kome i kada. Uz Rijeku, Split, Garešnicu, Varaždin te Svetog Ivana Zelinu, odnedavno je i Koprivnica također prepoznala prednosti ove usluge te je Gradsko komunalno poduzeće Komunalac započelo s korištenjem e-računa. Korištenje usluge za krajnjeg korisnika potpuno je besplatno, a vrlo važan aspekt je i sigurnost jer su svi podaci smješteni u podatkovnom centru HT-a, u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close