Prva hrvatska IoT platforma

Autor: Bernard Ivezić , 24. listopad 2018. u 22:01
Članovi Uprave Compinga/Igor Šoban/PIXSELL

A. Jukić, predsjednik Uprave Compinga na Sigfoxovu CONNECT-u u Berlinu otkrio novu platformu.

Things Talk prva je hrvatska IoT platforma dostupna na tržištu. Ujedno to je prvi domaći proizvod, koji u najširem smislu te riječi ukazuje, kako će i kod nas izgledati gospodarstvo koje se temelji na podacima (data economy), za koju je Europska komisija procijenila da će na nivou EU od 2016. do 2020. narasti s 300 na 739 milijardi dolara i postati jedan od generatora budućeg rasta gospodarstva.

Platformu Things Talk razvili su Comping, osma najveća IT kompanija u Hrvatskoj i jedan od pet najvećih sistemskih integratora, u suradnji s Omega Softwareom, jednim od većih domaćih proizvođača softvera po narudžbi.

Nove usluge
Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga i investitor u IoT Net Adriju, tvrtku koja gradi upravlja sa Sigfoxovom IoT mrežom u Hrvatskoj, izjavio je u srijedu u Berlinu na Sigfox CONNECT 2018., godišnjoj konferenciji francuskog jednoroga koji gradi prvu globalnu IoT mrežu, da je ovo za njih idući korak u sistemskoj integraciji. "ThingsTalk.eu je platforma koja prikuplja podatke sa senzora i uređaja koji podržavaju Sigfox tehnologiju i sprema ih u cloudu.

Na toj platformi poslovni korisnici dalje mogu razvijati svoje aplikacije za analitiku, billing i druge namjene, a koje se temelje na tim podacima", kaže Jukić. Dodaje da je priča još šira. Navodi da platforma Things Talk može prihvaćati podatke i s drugih mreža, od 2G-5G do WiFija, i može se koristiti bilo gdje na svijetu, odnosno novi je hrvatski globalni softverski proizvod.

"Comping je tu da ponudi integraciju na tu platformu, znači za nas je ovo novo područje usluga koje smo nudili kao sistemski integrator. Područja u kojima se ova tehnologija može koristiti su vrlo široka od pametne rasvjete preko energetike, upravljanja otpadom i parkiranjem pa sve do mjerenja parametara okoline", navodi Jukić.

Prostor za suradnju
Na novoj se platformi već vrti nekoliko IoT pilot-projekata. Među njima je i projekt pametne rasvjete, koja će koristiti i druge mreže uz Sigfox, a na kojem radi Omega software. Inače, Omega software prije mjesec i pol dana je u posljednjem krugu IRI natječaja primila treću najveću bespovratnu potporu od 2,12 milijuna kuna za projekt razvoja otvorene pametne mreže energetski učinkovite javne LED rasvjete.

Jukić dodaje da ovakav projekt, koji se može opisati kao predstavnik gospodarstva koje se temelji na podacima, ne znači da će se Comping nužno usmjeriti u poslove data brokera.  U tome vidi prostora za suradnju. Pojašnjava da je Comping titulu jednog od najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj zadržao tako što se stalno prilagođavao potrebama tržišta. "U svijetu IoT-a connectivity, odnosno mreža za prijenos podataka, samo je dio priče, jer najveći dio tog biznisa je u rješenjima, odnosno ponudi usluga i zato je Comping u tome", zaključuje Jukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close