Promoviramo coworking i potičemo mlade na poduzetništvo i suradnju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. rujan 2016. u 22:00
ZagrebYouth #challenge namijenjen je motiviranim mladim ljudima u dobi između 18 i 30 godina, bez obzira jesu li studenti, u radnom odnosu ili nezaposleni/Davor Višnjić/PIXSELL

Timovi će prvo raditi pod vodstvom mentora, a nakon toga će sudjelovati u naprednom tečaju na temu poslovnog razvoja, strategije i komunikacije te krenuti na sljedeću fazu: razvoj ideje i važne pripreme za pitch.

Zagrebačka Vlaška ulica i kućni broj 70 na kojoj se smjestio Impact Hub u posljednje su tri godine postali jednom od najvažnijih adresa na koju ćete pokucati ukoliko imate odličnu ideju za čiju uspješnu realizaciju nedostaju još podrška i ohrabrenje ili tek možda malo mira i kvalitetne radne atmosfere.

Impact Hub zapravo je prvi hrvatski coworking prostor koji je s vremenom prerastao osnovni model pukog iznajmljivanja prostora za rad i postao platformom za kreiranje i održavanje zajednice mladih i perspektivnih ljudi. Za Impact je karakterističan velik broj projekata koje provode na godišnjoj razini, a upravo je jedan od posljednjih, CityYouth#challenge, bio povod razgovora s članovima tima. Kako smo saznali,  CityYouth#challenge kreiran je s ciljem poticanja mladih da postanu odgovorni građani i poduzetnici, zatim da o poduzetništvu razmisle kao o potencijalnoj karijeri te da na posao počnu gledati kao na izvor pozitivnih promjena. 

Inspirativno radno okruženje
"Kroz taj projekt razvili smo model dvodnevnog događaja za koji se nadamo da će se vrlo brzo proširiti po drugim coworking prostorima! On se zove CityYouth#challenge. Prvi takav događaj održat će se u Zagrebu i to pod logičnim nazivom ZagrebYouth#challenge. Putem CityYouth #challenge događaja cilj nam je promovirati coworking i suradnju među mladima kako bismo im pružili podršku u postizanju vidljivosti i skupljanju potpore u trenutku kada postaju poduzetnici, freelanceri ili profesionalci kojima coworking prostori mogu biti od koristi", za Poslovni dnevnik pojasnila je koordinatorica projekata u Impact Hubu Zagreb Anamarija Mostarac.

 

Mostarac

Mladi su nedovoljno iskorišten resurs prilikom rješavanja bitnih društvenih problema.

ZagrebYouth#challenge rezultat je projekta European Coworking Network kojeg je financirao program ERASMUS+, usmjerenog na mlade koji posjeduju strast za pokretanjem društvenih i ekonomskih promjena. Događaj potiče, povezuje i osnažuje mlade te ih upoznaje s konceptom coworkinga kao dobrom početnom točkom za upuštanje u poduzetništvo. Coworking prostori pružaju dugoročnu inspiraciju i podršku koja se koristi i vidljiva je tijekom čitavog događaja – inspirativno radno okruženje, infrastruktura i korisne poveznice sa zajednicom potencijalnih mentora, stručnjaka, partnera, članova tima i klijenata.  

CityYouth#challenge kroz svoj model rješava sva tri izazova mladih, odnosno educira ih, inspirira i motivira, osigurava im podršku nakon završenog događaja članstvom u Impactu Hubu te ih usmjerava na osmišljavanje poslovnih ideja koje rješavaju društvene i/ili ekonomske probleme, a na način da svoje interese uključe prilikom kreiranja ideje. Događaji su ključna sastavnica stvaranja zajednice u coworking prostorima, nastavlja Mostarac, jer zajednice (a kroz njih i coworking prostori) potiču suradnju, razvoj pojedinca, vidljivost posla te međusobnu podršku.  Dakle, ZagrebYouth#chllenge namijenjen je motiviranim mladim ljudima u dobi između 18 i 30 godina, bez obzira jesu li studenti, u radnom odnosu ili nezaposleni.

Kako ističu u Impact Hubu, važno je da su motivirani za učenje i umrežavanje te da posjeduju interes za poduzetvništvo. U ovom projektu uz Impact Hub sudjeluje i velik broj mentora, ili kako kažu organizatori, tim sastavljen od pristupačnih i snalažljiv profesionalaca s iskustvom u jednom ili više sektora poslovanja (pokretanja poduzeća) ili s radnim iskustvom iz korporativnog, privatnog i društvenog sektora. Tako će se ovom prilikom, na prvom  ZagrebYouth#challengu, u ulozi mentora naći Andreja Rosandić, Mihaela Marija Perković, Marina Turk, Mirna Šmidt, Michael Glazer te Ivan Nosić, dok će cijeli događaj voditi dugogodišnja mentorica i partnerica Impat Huba Zagreb Tina Lee Odinsky Zec, koja kroz sve svoje aktivnosti motivira mlade na poduzimanje akcije.

Podrška mentora
"Sudionici događaja imat će mogućnost timski dizajnirati poduzetničku ideju kombinirajući tri različita hashtaga (ili riječi) povezana s određenom temom koja je odabrana od strane organizatora. Ovoga puta smo se odlučili za temu #mojgrad. Timovi će tijekom čitavog događaja raditi pod vodstvom mentora, nakon čega će sudjelovati u kratkom naprednom tečaju na temu poslovnog razvoja, strategije i komunikacije te krenuti na sljedeću fazu: razvoj ideje i važne pripreme za pitch", kazala je Mostarac. Sa sugovornicom smo, s obzirom da se Impact Hub prometnuo u mjesto razvoja i poticanja poduzetničkog duha i ideja, porazgovarali i o tome kakva je uopće poduzetnička klima u Republici Hrvatskoj i koje sve korake Impact Hub poduzima u smjeru eventualnih poboljšanja.

Saznali smo da su u Impact Hubu, kroz višegodišnje iskustvo rada s mladim ljudima, kao najveće prepreke detektirali nedostatak poduzetničkog duha i/ili samopouzdanja kod mladih, zatim nedostatak dodatnih aktivnosti i profesionalne podrške po završetku programa i događaja za sudionike, kao i činjenicu da su mladi nedovoljno korišten resursi prilikom rješavanja bitnih društvenih i ekonomskih problema te da im se nerijetko uskraćuju i prilike ostvarivanja njihovih ciljeva. Poduzetništvo je u Hrvatskoj još uvijek relativno nov pojam među mladima te u društvu općenito nedostaje mnogo poduzetničkih vještina, ali i samopouzdanja pojedincima da krenu poduzetničkim putem, smatra Mostarac.

 Dodala je i da je drugi problem nedostatak podrške i osiguravanje potrebnog kapitala u početku ili prilikom rasta te da se s još više izazova suočavaju društveni poduzetnici koji u institucijama nisu dovoljno prepoznati kao posebna kategorija. "Impact Hub Zagreb stoga radi na razvoju poduzetničkih vještina, povezuje članove s potencijalnim investitorima na globalnoj razini ili osobama koje poduzetnike mogu povezati s pravim ljudima. Kroz sve naše aktivnosti i projekte promoviramo smisleno poduzetništvo čiji krajnji cilj nije profit, već poslovanje koje doprinosi zajednici, rješava neki njen problem, a posluje na način da je financijski održivo i stabilno", zaključila je Mostarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close