Programeri s istoka Europe grade startup čudo

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2017. u 14:04
Razvojne centre u Ukrajini već je otvorilo stotinjak izraelskih startupa/REUTERS

Dok izraelska vlada pokušava potaknuti rast broja domaćih stručnjaka, startupi traže inženjere u Ukrajini, Bugarskoj i Poljskoj.

Startup nacija – kako se često naziva Izrael – ima sve većih problema s radnom snagom koju pokušava pronaći na istoku Europe.

Zahvaljujući ponajviše startupima, izraelski tehnološki sektor najbrže je rastući sektor tamošnjeg gospodarstva. Trenutno sudjeluje s 14 posto u BDP-u te s 50 posto u izvozu. Međutim, sve izraženiji nedostatak radne snage dovodi u pitanje daljnju konkurentnost Izraela u globalnoj tehnološkoj utakmici.

 

40 posto

niže su plaće informatičkih stručnjaka u Ukrajini nego u Izraelu

Vladine procjene
Kako navodi Reuters, procjene vladine agencije za inovacije pokazuju da će tehnološkom sektoru koji zapošljava 140.000 ljudi u sljedećih 10 godina nedostajati barem 10.000 programera i inženjera. Taj je problem prepoznao i Svjetski ekonomski forum na čijoj je ljestvici mogućnosti zapošljavanja stručne radne snage Izrael u tri godine pao šest mjesta na 17. poziciju. Razlog ovog problema leži u oštrome padu broja diplomanata matematike, računalstva i statistike. Naime, od vrhunca iz 2005. kada je s izraelskih sveučilišta izlazilo 3000 diplomanata tih struka, sada godišnje diplomira oko 1600 stručnjaka. Rezultat je to višegodišnjih nedostatnih ulaganja u računalnu opremu u osnovnim i srednjim školama, a nedostaje i profesora matematike, pa su mladima tehničke znanosti sve manje zanimljive. 

Najzanimljivija Ukrajina
K tome, dvije velike zajednice – ortodoksni Židovi i Arapi – imaju vrlo nisku participaciju na tržištu rada. Ortodoksni Židovi čine 11 posto stanovništva, ali većinom odabiru studirati teološke znanosti. Dok izraelska vlada pokušava potaknuti domaći rast broja inženjera, startupi se okreću inozemnoj radnoj snazi. Najzanimljivija im je Ukrajina zbog snažne tradicije studiranja tehničkih znanosti u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i plaća koje su 40 posto niže nego u Izraelu. Godišnje s ukrajinskih sveučilišta izlazi 20.000 IT stručnjaka, pa je u Ukrajini razvojne centre otvorilo stotinjak izraelskih startupa. Izraelci traže inženjere i u Bugarskoj i Poljskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Internet je globalna mreža kojom je povezan cijeli svijet. Na internetu ima više znanja nego u svim knjižnicama svijeta. Ali nažalost internet se može i zloupotrijebiti. I ja mislim da su programeri i sistem analitičari iz Istočne Europe najbolji na svijetu. Šteta je što su negativno usmjereni. A zašto su negativno usmjereni mogao bih napisati debelu knjigu.

New Report

Close