Prodano više od milijardu smartphonea

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2014. u 22:00
Samsung bilježi rast prodaje 42,9 posto

Samsung je 2013. godine s udjelom od 31,3 posto povećao vodstvo u odnosu na konkurenciju.

Isporuke pametnih telefona premašile su prošle godine ključnu brojku od milijardu uređaja, s tim da je Samsung povećao vodstvo u odnosu na konkurenciju i učvrstio poziciju najvećeg svjetskog proizvođača, pokazalo je istraživanje.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta IDC, prošle je godine isporučeno ukupno 1,004 milijarde pametnih telefona, što je 38,4 posto više nego u 2012. Na Samsung otpada najveći dio isporuka, a slijede Apple i kineski Huawei. Pametni telefoni činili su tako više od polovice ukupno prodanih 1,8 milijardi mobilnih telefona u prošloj godini.To je prvi put da je u godinu dana isporučeno više od milijardu pametnih telefona, ističu u IDC-u."Među vodećim su trendovima koji potiču rast prodaje pametnih telefona oni s velikim zaslonom kao i niske cijene", tumači Ryan Reith, direktor IDC-ovog Worldwide Quarterly Mobile Phone Trackera."Od ta dva faktora, moram reći da je ključna niska cijena", dodaje.

"Jeftini uređaji obično nisu atraktivni segment koji grabi naslovnice, ali podaci IDC-a pokazuju da taj dio tržišta pokreće prodaju", napominje Reith."Tržišta poput Kine i Indije brzo se kreću prema točki gdje će većinu pošiljki čini pametni telefoni jeftiniji od 150 dolara, donoseći mnogim potrošačima solidno računalno iskustvo".Južnokorejski Samsung povećao je dominaciju na tržištu, uz skok prodaje za 42,9 posto i tržišni udio od 31,3 posto, u odnosu na 30,3 posto koliko je iznosio u 2012., pokazalo je istraživanje. Appleov se pak tržišni udio smanjio, s 18,7 na 15,3 posto, uz stopu rasta prodaje od 12,9 posto, nižu od one cijelog tržišta. Na trećem je mjesecu Huawei s tržišnim udjelom od 4,9 posto, nakon 4,0 posto koliko je iznosio u 2012., i rastom prodaje od 67,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close