Priznanje najvećem sustavu otvorenog koda u javnoj upravi

Autor: Bernard Ivezić , 02. svibanj 2016. u 22:00
Mirovinsko s Lanom uštedjelo 10 puta/FOTOLIA

Od 71 projekta iz 27 europskih organizacija hrvatska LANA iz HZMO-a ušla u uži izbor 12 primjera dobre prakse.

Najveći projekt otvorenog koda u javnom sektoru u Hrvatskoj, sustav LANA Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, International Social Security Association (ISSA) izabrao je u uži izbor od 12 primjera dobre prakse u informatizaciji socijalne zaštite u Europi. Ukupno se za ovu nagradu natjecalo 71 projekt iz 27 organizacija.

Najbolji u finalu proglašen je irski sustav, koji koristi tamošnji pandan HZZ-a, koji je omogućio ponovno zapošljavanje 75 tisuća ljudi koji su bili trajno nezaposleni. Lana se našla u društvu sustava iz Belgije, Francuske, Njemačke, Malte, Moldove, Poljske, Švedske i Švicarske. Lana je, Mirovinsko s Lanom uštedjelo 10 putaFOTOLIA otkako je puštena u rad početkom 2014. godine, postala jedan od najbolje korištenih IT javnih sustava u Hrvatskoj. Njene usluge koristi više od 95 posto obveznika HZMO-a za elektroničku prijavu i odjavu zaposlenika.

Ukupno ima 109,6 tisuća korisnika koji njene usluge koriste mahom preko posrednika, poput knjigovodstvenih servisa, kojih je oko 33 tisuće. Vedran Krog, suosnivač i direktor tvrtke Ultima, koja je napravila sustav LANA, kaže da se korištenjem otvorenog koda trošak održavanja tog sustava smanjio za pet do deset puta u odnosu na rješenja koja rade na tehnologijama velikih međunarodnih tvrtki, kojima je potrebno plaćati licencije.

Dodaje da je cijena održavanja LANA-e tijekom dvije godine ostala na razini kakva je i bila, odnosno između 100-250 tisuća kuna godišnje, i to uz redovite nadogradnje. "Sustav je već testiran sa e-Poslovanje, i radi uredno, a i stručnjaka za njegov razvoj ne nedostaje pa se nadam da će država više koristiti otvoreni kod", zaključuje Krog.

Komentirajte prvi

New Report

Close