Pripazite što stavljate u “oblak”: Hrvatski stručnjaci otkrili ogroman broj nezaštićenih privatnih podataka

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2017. u 11:28
Foto: Thinkstock

Zabrinjavajuće informacije o značajnim nedostacima u pristupu skladištenju i osiguravanju podataka kod tržišnih lidera na području oblačnih, iliti cloud ješenja, Amazon Web Serviceu, NVTeh je objavio na svom blogu, a ova se informacija potom brzo prošilirila po društvenim mrežama i portalima.

Kad su stručnjaci hrvatske tehnološke tvrtke NVTeh odlučili provjeriti do kakvih sve javno dostupnih podataka korisnika mogu doći u Amazonovom »oblaku«, znali su da da bi ondje mogli pronaći svega i svačega, ali ono do čega su uspjeli doći ipak ih je ostavilo poprilično iznenađenima: osobni podaci, povjerljivi ugovori zaposlenika i klijenata, izvorni programski kodovi, pa čak i sekvence ljudskog genoma.

Kako piše Novi list, sve su to u »oblaku« na nepreglednim serverima Amazon Web Servicea (AWS) ostavili korisnici iz različitih tvrtki, čak i onih s Fortune 100 liste, i institucija, ne pridržavajući se nekih osnovnih sigurnosnih pravila, a ono što je u cijeloj priči dodatno zabrinjavajuće jest to što na praktički isti način, na koji su to uspjeli stručnjaci ove zagrebačke tvrtke, do istih podataka može doći bilo tko tko ima pristup AWS alatima i osnovna znanja o njihovom korištenju.

Zabrinjavajuće informacije o značajnim nedostacima u pristupu skladištenju i osiguravanju podataka kod tržišnih lidera na području oblačnih, iliti cloud ješenja, Amazon Web Serviceu, NVTeh je objavio na svom blogu, a ova se informacija potom brzo prošilirila po društvenim mrežama i portalima. Vijest je izazvala velik interes kod kompanija koje koriste popularno Amazonovo rješenje za skladištenje podataka i poslovnih informacija, koje tvrtke klasificiraju kao poslovnu tajnu. Domaći stručnjaci stoga upozoravaju na prijeko potreban oprez pri korištenju cloud rješenja u korporativne svrhe.

– Zanemarivanjem stručnog pristupa izradi rješenja vaši podaci mogu postati javni, a poslovanje ugroženo, napominje Ivo Ugrina iz zagrebačkog NVTeha, hrvatske IT kompanije koja se bavi isporukom rješenja za »cloud computing« te savjetovanjem u području oblačnih rješenja s velikim iskustvom rada na međunarodnim projektima te nizom uglednih privatnih i javnih društava kao klijenata na tržištima Europske unije i SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close