Prijeti li Appleu zabrana prodaje iPhonea?

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2018. u 11:47
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

Poslušaju li trgovački suci preporuku američke savezne agencije, tvrtka Apple bi se mogla naći suočena sa zabranom uvoza i prodaje nekih modela svog popularnog smartfona.

U jeku pravnog okršaja Applea i Qualcomma američka savezna agencija International Trade Commission (ITC) preporučila je trgovačkom sudu da diva iz Cupertina proglasi krivim za kršenje bar jednog Qualcommovog patenta, piše tportal.

Preporuka nema snagu presude, već je sugestija sucima kakvu bi odluku trebali donijeti. Ipak, u brojnim slučajevima dosad suci su se držali takvih preporuka.

Qualcomm je zatražio zabranu uvoza i prodaje iPhonea u kojima je tehnologija sa spornim patentom na području Sjedinjenih Država. U proizvođaču čipova nadaju se kako će taj potez Apple natjerati na nagodbu ili odustajanje od patentnog rata.

Apple i Qualcomm upleteni su trenutno u više od desetak pravnih sporova oko patenata, licenciranja i ugovora. Odluka u ovom sporu ne očekuje se prije siječnja iduće godine.

Sporni patent odnosi se na tehnologiju koja štedi bateriju. U Appleu tvrde kako Qualcommov patent nije valjan te kako proizvođač čipova pokušava zlorabiti ITC kao alat za održavanje 'na zao način stečenog monopola'.

Komentirajte prvi

New Report

Close