Prihod Milanovićeve IT petorke 2,7 mlrd. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 01. listopad 2014. u 12:58
Tehnološki divovi u krizi su značajno povećali prodaju u RH

Tvrtke američkih divova u RH su mahom promotori, posrednici ili logističari za svoje prodajne mreže.

Pet velikih američkih informatičkih kompanija, čije investicije u razvoj i istraživanje pokušava privući premijer Zoran Milanović svojim posjetom SAD-u, samo u proteklih pet kriznih godina u Hrvatskoj su ostvarile prihod od 2,75 milijardi kuna i neto dobit od 257,8 milijuna kuna.

IBM, HP, Oracle, Microsoft i Cisco pri tome zapošljavaju ukupno 384 radnika.Te brojke nisu konačne i mogu biti samo veće. Naime, dio tih kompanija u Hrvatskoj ne djeluju kao uvoznici i distributeri, odnosno ne knjiže izravno u svojim bilancama prodaju svog hardvera, softvera i usluga već to čine preko partnera u Hrvatskoj ili pak izravno preko svojih europskih centrala. Drugim riječima, oni su u Hrvatskoj mahom promotori, prodajni posrednici ili logističari za svoje prodajne mreže. Izvor iz branše pojašnjava da njihovi prihodi oslikavaju koliko su matične korporacije bile spremne uložiti u marketing i prodaju na hrvatskom tržištu kako bi ostvarile očekivani povrat.Najuspješnija američka IT kompanija u Hrvatskoj je IBM.

Ta je tvrtka lani, unatoč padu prihoda od dva posto, uprihodila 216,6 milijuna kuna. Najviše među spomenutom petorkom i pri tome je imala najveću neto dobit – 38,6 milijuna kuna. IBM Hrvatska je ujedno i rekorder unazad pet kriznih godina. Ta tvrtka, koja u Hrvatskoj zapošljava 184 zaposlenika, od 2009. do 2013. ukupno je imala prihod od 1,11 milijardi kuna uz neto dobit od 189,3 milijuna kuna. Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatska kaže kako IBM u Hrvatskoj posluje dulje od 70 godina i ima partnere među najvećim državnim organizacijama te javnim i privatnim tvrtkama."Želimo nastaviti suradnju s javnom upravom u Hrvatskoj i sa samim premijerom kroz razvoj inovativnog portfelja rješenja prilagođenih potrebama ključnim industrijama u regiji", kaže Zec. Drugi najuspješniji lani je bio Oracle. Prihod mu je u 2013. godini porastao 4,3 posto na 111,6 milijuna kuna uz neto gubitak od dva milijuna kuna. No, u proteklih pet godina tvrtka je sa 48 zaposlenika u hrvatskoj ostvarila prihod od 522,5 milijuna kuna uz neto dobit od 443,1 tisuća kuna. Treći po uspjehu lani i drugi ukupno tijekom krize je HP Hrvatska.

 

4,9posto

rastao je lani prihod Microsofta u Hrvatskoj

Ova američka tvrtka je lani imala rast prihoda od 3,1 posto na 104,4 milijuna kuna uz neto dobit od 1,75 milijuna kuna. U posljednjih pet godina HP je pak s 86 radnika u Hrvatskoj generirao prihod od 558,8 milijuna kuna i neto dobit od 9,38 milijuna kuna.Četvrti je Microsoft kojem je lani prihod u Hrvatskoj porastao 4,9 posto na 74,5 milijuna kuna uz neto dobit od 6,7 milijuna kuna. Tvrtka je u posljednjih pet godina s 49 zaposlenika generirala prihod od 383,5 milijuna kuna i neto dobit od 46,6 milijuna kuna. Konačno, najmanji Cisco, lani je ostvario rast prihoda od 52,1 posto na 37,4 milijuna kuna uz neto dobit od 7,7 milijuna kuna. Cisco je u pet godina s 17 zaposlenih u Hrvatskoj uprihodio 175,5 milijuna kuna pri tome ostvarivši neto dobit od 12,1 milijun kuna.

Ova američka kompanija bila je najsusretljivija u komunikaciji o posjetu premijera Zorana Milanovića.Judit Sinko, voditeljica komunikacija Cisco Systemsa za srednju Europu ističe da u Hrvatskoj posluju već 15 godinai da su izgradili sustav od sto lokalnih tvrtki-partnera."Kad govorimo o dodatnim investicijama Cisco kontinuirano upoznaje sveučilišta i vlade sa našim potrebama s obzirom da je u evaluaciji potencijalnih mjesta za investicije ključna potreba svake određene poslovne jedinice", kaže Sinko.Dodaje da su počašćeni što će premijer Milanović posjetiti Cisco te da ga planiraju upoznati s tehnologijom koju nazivaju "The Internet of Everything (IoE)" za koji procjenjuju da će u idućih desetak godina stvoriti tržište vrijedno 19 bilijuna dolara.

Navodi da će uz to prezentirati tehnologiju pametnih gradova i druge projekte.Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da nije iznenađen što američki IT divovi u Hrvatskoj dobro posluju. Od ovog posjeta premijera Milanovića SAD-u pak ne očekuje ništa. Navodi da je taj posjet loše pripremljen s obzirom da hrvatska vlada američkim IT divovima nije pripremila ponudu kakvu su Irci prije ponudili Microsoftu. "Oni su zbog lobiranja svoje dijaspore, oslobođenja od plaćanja poreza i subvencije investicije dobili Microsoft da uloži u Irsku, ali danas su kompanije poput Microsofta i HP-a zapravo tradicionalni investitori koji ne ulažu u Europu već Kinu i Indiju i tu Hrvatska nema šanse", kaže Novotny. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

sto-li-ce-mu-jos-uvaliti

firme-koje-milanovic-obilazi-u-sadu-kostaju-nas-162-milijuna

Iz proračuna u 2014. najviše IBM-u

Za Microsoftov softver oko 40 milijuna kuna godišnje

Iz državnog proračuna King ICT je tako ove godine dobio 33.053.148,86 kuna.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-li-ce-mu-jos-uvaliti-firme-koje-milanovic-obilazi-u-sadu-kostaju-nas-162-milijuna-kuna/774811.aspx


To je turistički izlet…poveo je čak i sina koliko je to ozbiljno….

Pa mali mu je expert iz informatike. Odlicno igra kompjuterske igre. Pa nije Lepi Cane Mujo pa da misli da se ovi tuljani sta ih je poveja sa sobom kuze u IT.

Ne bi ni ja investirao u Hrvatsku kad citam ove komentare u toboze poslovnom listu. Kad su ovakvi komentari na strucnom portalu, kavki su tek u “yellow press”!? Hrvastka je jednostavno nacija destruktivnih desperadosa i pljuvaca, koji cijeli svoj zivot pubertiraju.

premijer-otisao-u-ameriku

a-nitko-i-dalje-ne-zna-zasto

Najuvjerljivija teorija o Milanovićevom obilasku SAD-a je ona da je otišao u pet američkih kompanija naučiti što one mogu prodati Hrvatskoj, a što će zatim Hrvatska platiti kroz sredstva iz EU fondova.

Premijer otišao u Ameriku, a nitko i dalje ne zna zašto

New Report

Close