Predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska na predstavljanju rezultata istraživanja AHK

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2015. u 16:18
Thinkstock

Istraživanje je provedeno u 16 zemalja srednje i istočne Europe. Rezultati su u mnogočemu očekivani, budući da gospodarstvenici već godinama ukazuju na iste probleme.

Njemačko-hrvatska industrijske i trgovinske komore (AHK) jučer je predstavila svoje istraživanje o izgledima poslovanja u tranzicijskoj regiji. Istraživanje je provedeno u 16 zemalja srednje i istočne Europe. Rezultati su u mnogočemu očekivani, budući da gospodarstvenici već godinama ukazuju na iste probleme.

“Ocijena trenutne gospodarske situacije je prilično loša, Hrvatska je po tome na zadnjem mjestu među 16 zemalja. Ipak, primjetno je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu,” poručio je Nicolas Baron Adamovich, predsjednik Uprave AHK. Hrvatska se u očima njemačkih gospodarstvenika razmjerno dobro plasirala i na tranzicijskoj rang listi atraktivnosti za ulagače, na kojoj je zauzela osmo mjesto. Primjetno poboljšanje Prednosti Hrvatske kao poslovne destinacije ostaju njena kvalificirana radna snaga, produktivnost i zalaganje zaposlenika, kao i akademsko obrazovanje te razvijena infrastruktura. Naše je prednosti dodatno pojačao ulazak u EU. No, popis mana kreće se u rasponu od nedostatka stručne radne snage, preko transparentnosti javnih natječaja, discipline plaćanja i pravne nesigurnosti, pa do kritičnih točki kakve su korupcija i kriminal, visoko porezno opterećenje, kompliciran porezni sustav i porezna uprava, glomazna i neučinkovita javna uprava.

Da ima i pozitivnih slučajeva, istaknuo je predsjednik uprave Siemens Hrvatske i član uprave komore Mladen Fogec pohvalivši sjevernu regiju Hrvatske u kojoj se dozvole mogu dobiti i u roku od 15 dana. Ipak upozorava da se prakse moraju ujednačiti jer mnogi ulagači zbog čekanja odlaze pa u Hrvatskoj posluju oni koji imaju i vremena i novca za pet do deset godina čekanja na pokretanje poslovanja. Njemački se gospodarstvenici stoga nadaju da ova godina, bez obzira na izborno ozračje, neće biti izgubljena za reforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close