Prava prilika za realizaciju ideja uz pomoć vrhunskih ICT stručnjaka

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. ožujak 2018. u 22:00
Posljednjih nekoliko godina na natjecanja se prijavljivalo oko 200-tinjak studenta iz cijele Hrvatske /Davor Puklavec/PIXSELL

Trenutno je u tijeku prikupljanje dokumentacije i planova rješenja, nakon čega slijedi i predaja prototipova, a u konačnici i predaja konkretnih finalnih rješenja.

App Start Contest (ASC) studentsko je natjecanje u izradi mobilnih i web aplikacija koje su 2008. godine pokrenuli studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) okupljeni u studentskoj udruzi eSTUDENT. Rezultati ovogodišnjeg izdanja bit će poznati do sredine lipnja, a trenutno je u tijeku prikupljanje dokumentacije i planova rješenja, nakon čega slijedi i predaja prototipova, a u konačnici i predaja konkretnih finalnih rješenja.

Prvotnog naziva Web Start Contest, ovo je natjecanje bilo zamišljeno kao aktivnost koja će studentima FER-a pružiti dodatnu mogućnost za unaprjeđenje njihovih tehno-ekonomskih znanja kroz izradu projekta u suradnji s industrijskim partnerima. Naziv je, k tome, iz WSC promijenjen u ASC zbog prebacivanja fokusa s web-zasnovanih aplikacija na aplikacije za pokretne uređaje. Iz godine u godinu ova manifestacija prati nove trendove u informacijskoj i komunikacijskoj industriji te se sukladno tome unapređuje, pa tako danas okuplja široku zajednicu studenata različitih interesa, od kojih su najzastupljeniji studenti programskog inženjerstva, grafičkog dizajna i ekonomije koji se u najčešće multidisciplinarnom timu brinu za tehnički, poslovni i vizualni aspekt svog rješenja.

Timovi od 2 do 5 studenata
"Ciljna skupina su studenti hrvatskih sveučilišta ili ostalih visokoškolskih ustanova, kao što su veleučilišta i visoke škole, mlađi od 30 godina koje povezujemo s vodećim hrvatskim stručnjacima. ASC je iz natjecanja koje je 2008. godine okupilo 80-ak studenata gotovo isključivo s FER-a preraslo u jedno od popularnijih studentskih natjecanja u području ICT tehnologija u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da danas, ali i zadnjih par godina brojimo 200 i više studenata na državnoj razini", ispričala nam je voditeljica projekta Nikolina Radojčić. Na natjecanju je moguće sudjelovati u timu sastavljenom od najmanje dva, a najviše pet prijavljenih natjecatelja koji ne smiju biti dijelom organizacije samog natjecanja.

 

Radojčić

Dolaskom u Završnicu natjecanja, osim novčanih nagrada, otvara se mogućnost prakse ili zaposlenja u nekoj od partnerskih tvrtki ili pokretanje vlastitog posla.

Stručni žiri je zadužen za odabir radova koji su zadovoljili osnovne kriterije na kontrolnoj točki tijekom natjecanja, kao i odabir finalista i pobjednike natjecanja, dok u finalnu završnicu natjecanja ulazi 8 projekata prema njihovoj odluci. Uz brojne druge kriterije, kao što je kvaliteta poslovnog plana i rješenja, te zadovoljenja tehničkih zahtjeva, boduje se inovativnost odnosno isticanje u odnosu na postojeća konkurentska rješenja, zatim monetizacija ili kako aplikacija može zarađivati na tržištu te primjenjivost rješenja na tržištu. Pobjednici ranijih izdanja ovog natjecanja obično ističu da ih ASC potaknuo da ideju o kojoj su prije samo pričali provedu u djelo i naprave proizvod koji će se zaista koristiti.

Mogućnost daljnje inkubacije
Neki od njih ističu i da su dobili nova znanja, poznanstva, radili na pravom projektu s odličnim mentorima te hvale mogućnost daljnje inkubacije koja im je u sklopu FER-ova inkubatora Spocka bila omogućena. Razne radionice na kojima imaju prilike sudjelovati, a gdje uče i trikove ključne za proces razvoja, zatim vještine prezentiranja ideje pred članovima žirija i ostalom publikom, sudionici također navode među najvažnijim iskustvima koje nose s ASC-a. U konačnici, sve navedeno pokazuje da se trud i dodatni rad definitivno isplate, što može biti sjajna motivacija svim sljedećim generacijama koje razmišljaju trebaju li se prijaviti na ovo natjecanje ili ne. Radojčić kaže da je ASC upravo idealna prilika za proaktivne studente koji imaju ideju i žele ju realizirati uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz ICT područja.

Pruža im se mogućnost primijene stečenih znanja i vještina u praksi te usavršavanje istih kroz razne edukativne radionice i predavanja organiziranih tijekom natjecanja. Dolaskom u samu završnicu natjecanja, osim što imaju mogućnost osvajanja novčanih nagrada, natjecateljima se otvaraju brojna vrata – od prakse u nekoj od partnerskih tvrtki ili zaposlenja do pokretanja vlastitog posla.

"Tako se primjerice prošlogodišnji natjecatelj, Mislav Magerl, iz drugoplasiranog tima zaposlio u Combisu. Kroz samo natjecanje natjecatelji će naučiti raditi u multidisciplinarnom timu, upoznat će puno osoba sličnih interesa te steći iskustvo koje će činiti razliku na razgovoru za posao", istaknula je Radojčić. Dodajmo tome i da je FER prepoznao vrijednost ASC-a te mu dodijelio status vještine pod nazivom "Natjecanje u izradi aplikacija za pokretne uređaje" kroz koju studenti mogu osvojiti 4 ECTS boda ako ispune propisane zahtjeve, a 2012. godine ASC je nagrađen i Posebnom Rektorovom nagradom u području tehničkih znanosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close