Prate vode od Liberije do Disneylanda u SAD-u

Autor: Bernard Ivezić , 30. svibanj 2016. u 22:00
Sustav GIS clouda našao različitu primjenu u Liberiji i Hrvatskoj

U Hrvatskoj se sustav koristi za rad komunalnog poduzeća Liburnijske vode te za praćenje gašenja požara.

Žitelji grada Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage na webu mogu provjeriti gdje su im gdje su priključci na sanitarnu odvodnju, kolektori, kao i sliv sanitarne odvodnje. Nadalje, mogu vidjeti gdje se planiraju graditi komunalni objekti poput cjevovoda.

Također mogu vidjeti gdje su izgrađeni i gdje će se graditi vodoopskrbni cjevovodi, zatim sanitarni kao i oborinski cjevovodi. Komunalno poduzeće Liburnijske vode prvo je u Hrvatskoj koje je takvu razinu transparetnosti ponudilo svojim korisnicima. Dino Ravnić, osnivač i direktor zagrebačke softverske tvrtke GIS cloud kaže da su Liburnijske vode cijeli sustav postavile u vrlo kratkom vremenu. "Poduzeće je u roku od nekoliko dana postavilo podatke koje su već imali spremne u odgovarajućim formatima, no novi podaci se kontinuirano postavljaju na karte, tako da su svakim danom sve bogatije podacima", kaže Ravnić.

Dodaje da trenutačno GIS cloud ima 75 tisuća registriranih korisnika te da raste brzinom od 2000 novih korisnika na mjesec. "Liburnijske vode tek su najnoviji korisnik koji naše rješenje koristi za potrebe gospodarenjem vodnim bogatstvom. Prije toga stekli smo korisnike na Fijiju i Liberiji te u SAD-u", pojašnjava Ravnić. Na Fijiju i Liberiji sustav koji je razvio GIS cloud koristi jedna neprofitna organizacija  za upravljanje podacima o pitkoj vodi. "Budući da je projekt u Fiji-u za koji su koristili naš softver polučio ogroman uspjeh primijenili su ga i u Liberiji, gdje na njemu rade na distribuiranju filtera za pitku vodu na mjesta gdje prije nije bilo pristupa vodi, što je prije uzrokovalo brojne zdravstvene probleme stanovnicima", kaže Ravnić.

U SAD-u je pak GIS cloud uspio svojim rješenjem zainteresirati Orange County u kojem sjedište ima jedna od najvećih svjetskih GIS kompanija i GIS cloudov konkurent, te u kojem se nalazi Disneyland i dio Los Angelesa. Ravnić kaže da njihov sustavi tamo služi za terensko prikupljanje podataka o slivnim vodama.  U Hrvatskoj isti sustav koristi Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) za upravljanje gašenjem požara. "HVZ prati gdje joj se nalaze vozila i druga oprema, ali i  vatrogasci kako bi se izbjegle tragedije tijekom gašenja požara", zaključuje Ravnić.v

Komentirajte prvi

New Report

Close