Powermatching city – nizozemski primjer kako inteligentno upravljati energetskim potrebama domaćinstava

Autor: Marta Duić , 04. lipanj 2015. u 22:01
Kućanstva mogu birati između dvije energetske usluge - 'pametne uštede' i 'održiviji zajedno'

Stanovnici Hoogkerka na vlastitoj su koži imali priliku iskusiti kako je to živjeti u održivoj zajednici u stvarnom životu .

Održivi koncepti i projekti danas su postali prirodni i sastavni dio našeg života.

Vjetroturbine u poljima i solarni paneli na krovovima u razvijenim europskim zemljama postali su standard. Ipak mnogi nisu ni svjesni da su te tehnologije dio cijelog novog i dinamičnog sustava opskrbe energijom, a mnoštvo modernih potrošača suočava se s problemom određivanja koje održive tehnologije najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Novi, moderni uređaji moraju biti instalirani, a na potrošačima je da otkriju kako oni rade. Potrošači također moraju znati koliko dugo će potrajati da ˝vrate˝ troškove uložne u sustav.

Te prepreke su mnogima izazovi i to samo dobiva na težini ako potrošači žele provesti i koristiti nekoliko tehnologija odjednom ili podijeliti svoj novi izvor energije sa svojim susjedima. Upravo zbog toga u Nizozemskoj, točnije u Hoogkerku u sklopu provincije Groningen postoji  Powermatching City.  Četrdeset domaćinstava opremljeno je uređajima koji energetske potrebe tih domaćinstava usklađuju s, u tom trenutku, raspoloživom energijom iz obnovljivih izvora. Jednostavnije i laički rečeno, reguliraju uključivanje većih potrošača (npr. strojeva za pranje) u trenutku kad sunce obasjava solarne kolektore ili vjetar vrti vjetroelektrane. Sudionici ovog projekta na vlastitoj su koži iskusili kako je to živjeti u održivoj zajednici u stvarnom životu. 

Uštede su zagarantirane
Unutar četrdeset kućanstava koja sudjeluje u PowerMatching Cityju stanovnici su spojeni na energetski sustav budućnosti. Oni imaju pristup inovativnoj opremi koja inteligentno kontrolira i osigurava optimalnu udobnost stanovanja. Struja se generira solarnim panelima. Neki od domova imaju mikro CHP koji može generirati električnu energiju i toplinu na temelju potražnje. Toplina koja se proizvede može biti pohranjena u pomoćni spremnik, ako je to potrebno. Kućanstva mogu birati između dvije energetske usluge – ˝pametne uštede˝i ˝održiviji zajedno˝. Izbor usluga ne znači samo alternativno korisničko sučelje već i drugačiji skup temeljnih IT procesa specifičnih za svaku uslugu poput certifikata i rada za opće dobro zajednice koji prati energetska ravnoteža svih kućanstava.Dvije energetske usluge su razvijene za korisnike.

 

0,25eura

po korisniku godišnji troškovi provedbe pametne raspodjele mjerača

Stanovnici su bili vrlo pozitivni prema  ovom pristupu, stvoren je osjećaj da i oni sami sudjeluju u projektu te da utječu na vlastite energetske usluge.  Kako bi se osigurala objektivnost projekta, stanovnicima je nasumično dodijeljena jedna od energetskih usluga i davali su ocjene za nju i njenu provedbu. Opći zaključak je da sve energetske djelatnosti moraju korisnicima pružiti jednostavnu i transparentnu  uslugu te da one mogu biti uspješne samo ako se mogu prilagoditi prioritetima korisnika. Do kraja pilot studije, dvije trećine stanovnika, reklo je da od dva ponuđena modela preferiraju  model 'pametne uštede. U PowerMatching Cityju stvarna potrošnja energije i proizvodnja svih uređaja u kući mjeri se u periodu od sedam mjeseci. Uređaji koji pružaju najviše fleksibilnosti dobili su dodatnu pozornost i više ih se analiziralo.

Analiza rezultata iz PowerMatching City otkriva da su prednosti korištenja pametnih tehnologija mogle vrijediti između 1 i 3,5 milijardi eura. Podijeljeni su na prednosti za operatora sustava i za čitavo energetsko tržište. Pružatelji energetskih usluga trenutno kupuju energiju na temelju standardnog potrošačkog profila. Ovaj profil se temelji na očekivanoj potrošnji potrošača po sata, danu i godini. Stvarna potrošnja se otkriva tek na kraju godine nakon očitavanja te kada je profil promijenjen i nadograđen ako to bude potrebno.

Stanovnici Powermatching cityja su motivirani za izgradnju održive zajednice. Fleksibilna opskrba i potražnja u zajednici olakšana je time što ih ˝usluge˝povezuju sa zajednicom.  Spremni su koristiti energiju koju sami proizvode i spremni su za promjene njihovih navika korištenja energije, što i jesu osnovne postavke za uspješnost projekata poput ovog.  Nove energetske usluge fokusirane su na konkretne uštede te su popularnije od apstraktnih usluga koja promiču održivu potrošnju energije u zajednici. 

Tehnologija je ključ priče
Kućanstva su povezana i fleksibilnost energije funkcionira zbog povezanosti i interakcije pametnih uređaja. Kombinacija uređaja odabrana je kako bi zastupila većinu dostupnih oblika energije: plin, struja i toplina. Real-time operacijski sustav je razvijen tako da koristi PowerMatcher agente i njihove sposobnosti koje su u skladu s postojećim tržištima energije i koji mogu riješiti poteškoće u lokalnim mrežama. Spajanjem središnjeg i lokalnih energetskih sustava koristeći pametne operativne sustav, možemo postići pristupačnu, pouzdanu i održivu opskrbu energijom, pri čemu su oba izvora energije mogu iskoristiti i pokazati svoj puni potencijal.

U jednoj od ulica u PowerMatching City, Thomsonstraat, postoji monitor koji nadzire čitavu zajednicu. Ovaj monitor pruža informacije o potrošnji energije i proizvodnje cijele ulice što pomaže stanovnicima da postati svjesni i usporede korištenje energije u vlastitom kućanstvu, s s ostalima u zajednici i na nacionalnoj razini. Troškovi provedbe pametne raspodjele mjerača izračunati su na oko 0,25 eura po korisniku na godišnjoj razini. Naravno, potrošači mogu odabrati one energetske usluge koje nude upravljanje ponudom i potražnjom, a pružatelji usluga ˝atraktivnim˝uvjetima privlače korisnike kako bi što fleksibilnije upravljali potrošnjom.

Usklađivanje ponude i potražnje
˝Srce˝ PowerMatching Cityja je njegov operativni sustav. "PowerMatcher˝ povezuje ponudu i potražnju raznih usluga i korisnika u realnom vremenu, a dizajn se temelji na multi-agent sustavu. Može se predvidjeti vrhunac potražnje za energijom i točno u kojem će to trenutku biti te se tako može osigurati da se dio te potražnje proizvede ranije i time rasporedi ravnomjerno i onda kada je to potrebno. Svi stanovnici PowerMatching Cityja imaju solarne panele koji pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju. Sva kućanstva u PowerMatching City imaju i pametne mjerače koji im pružaju potpuni uvid u potrošnju njihove energije.

Taj mjerač mjeri potrošnju plina i struje u realnom vremenu i prebacuje ta očitanja na centralni sustav što omogućuje da ponuda i potražnja cijele zajednice bude kontinuirano uravnotežena. Sva kućanstva su dobila tablet s energetskim monitorom instaliranim na njemu. Energetski  monitor prikazuje sve energetske tokove u kućanstvu i pregled ranijeg korištenja  usluga. Oni također mogu koristiti monitore i za podešavanje termostata. Osim toga monitor pokazuje i koje je najbolje vrijeme za korištenje određenih uređaja poput perilice za posuđe ili usisavača. Monitor koji nadzire cijelu zajednica nalazi u središnjem mjestu PowerMatching Cityja te prikazuje potrošnju energije i stvaranje energije na razini cjelokupne zajednice.

Broj domova u PowerMatching City su usklađeni s PowerRouterom koji kombinira lokalno generiranu energiju s pametnom pohranom baterija. PowerRouter omogućuje da višak električne energije skladišti i kasnije koristi za punjenje električnog automobila što je čini potpuno zelenom aplikacijom. PowerMatching City se u potpunosti temelji na inovativnoj cloud tehnologiji što čini koncept pouzdanijim, sigurnijim i jednostavnijim za održavanje.Kontrolom sustava upravlja PowerMatcher koji kontrolira ponudu i potražnju, a koristi se kao plug-in.

Sami kontroliraju potrošnju

PowerMatcher

Centar PowerMatching Cityja je njegov operativni sustav, PowerMatcher koji povezuje ponudu i potražnju raznih usluga i korisnika u realnom vremenu, a dizajn se temelji na multi-agent sustavu. Real-time operacijski sustav je razvijen tako da koristi PowerMatcher agente i njihove sposobnosti koje su u skladu s postojećim tržištima energije i koji mogu riješiti poteškoće u lokalnim mrežama. Monitor se može koristiti i za podešavanje termostata i može vam "reći" kada da uključite koji uređaj. U ulici Thomsonstraat je monitor koji nadzire čitavu zajednicu te pruža informacije o potrošnji energije i proizvodnje što pomaže stanovnicima da postati svjesni i usporede korištenje energije u vlastitom kućanstvu, s ostalima u zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close