Povezivost čuva živote i smanjuje utjecaj na okoliš

Autor: Borivoje Dokler , 04. listopad 2018. u 22:00
Pomoću mobitela ili tableta može se pratiti transport robe u realnom vremenu i procijeniti stanje vozila

Razvijaju se razne platforme i usluge koje unaprjeđuju logistički lanac te automatiziraju, povezuju i elektrificiraju gospodarska vozila.

Kada se razmišljalo o povećanju efikasnosti poslovanja glavni fokus je oduvijek bio koncentriran na područje proizvodnje, dok je proces kretanja proizvoda, usluga i informacija, od tvrtki do krajnjih korisnika, bio u drugom planu.

Danas, kada logistički izravni i neizravni troškovi u strukturi cijene industrijskih proizvoda dosežu i više od 50 posto, brojne tvrtke stjecanje konkurentske prednosti traže upravo na područje logistike. Zbog toga vodeće visokotehnološke kompanije danas razvijaju razne platforme i usluge koje unaprjeđuju logistički lanac, automatiziraju, povezuju i elektrificiraju gospodarska vozila te tako omogućuju rezanje troškova.

To automatski utječe i na rasterećenje prometa što dovodi do povećanja sigurnosti sudionika i manjeg utjecaja na okoliš. Jedna od novih povezanih usluga koja olakšava život vozačima kamiona i specijalistima za logistiku je i Boschova platforma povezivosti za usluge u oblaku. Ona povezuje gospodarska vozila tijekom njihova cijelog uporabnog vijeka te pruža tehnološki temelj za usluge u oblaku kao što su prediktivna dijagnostika i bežična ažuriranja softvera. Platforma se sastoji od dvije glavne komponente: osnovni softverski modul predstavlja sigurno komunikacijsko sučelje među vozilima, oblakom i uslugama, a modul za upravljanje podacima omogućava proizvođačima gospodarskih vozila ili upraviteljima voznih parkova organizaciju podataka o vozilima, njihovu analizu i redovito ažuriranje softvera vozila. 

Vrijeme kada je vozilo izvan pogona uglavnom se ne planira, a često za posljedicu ima značajnu financijsku štetu, osobito kada je riječ o gospodarskim vozilima. Prediktivna dijagnostika bilježi i procjenjuje stanja komponenata i sustava vozila i stalno ih šalje u oblak. Na temelju tih podataka kvarovi se često mogu predvidjeti i zahvaljujući tome na vrijeme riješiti. Time se umanjuju troškovi održavanja i servisa za gospodarska vozila, a manji broj kvarova poboljšava njihovu dostupnost. 

U budućnosti će elektronički horizont postati pametniji nakon svakog putovanja. Ta se usluga temelji na kartama visoke razlučivosti koje sadržavaju topografske podatke za put koji slijedi. Sustav upravljanja motorom i prijenosom zatim na temelju tih podataka odabire najučinkovitiju moguću strategiju vožnje i dodatno smanjuje potrošnju goriva.Elektronički horizont dostupan je već nekoliko godina, no Bosch donosi nova poboljšanja.

U budućnosti će se tom funkcijom utvrđivati odgovaraju li informacije pohranjene u karti stvarnim uvjetima na cesti. Na primjer, ako kamera na vozilu otkrije znak ograničenja brzine na cesti kojim se propisuje brzina od 30 km/h, ali na karti je navedena brzina od 50 km/h, navigacijski sustav kamiona zapamtit će novu brzinu. U budućnosti će se te informacije podijeliti i s drugim kamionima putem oblaka. Proizvodnja sustava pametnog elektroničkog horizonta planira se za ranu 2019. godinu. 

Gdje se nalazi moja roba i u kakvom je stanju? To su pitanja koja postavljaju specijalisti za logistiku i korisnici usluge. Sustav za bilježenje podataka o transportu pruža odgovore i osigurava transparentnost lanca dobave robe. S pomoću te malene kutije dimenzija otprilike 10 kvadratnih centimetara koja sadržava integrirane senzore moguće je pratiti transport osjetljive robe te mjerenje temperature, vlažnosti, nagiba i udaraca tijekom transporta. Izmjerene vrijednosti prikazuju se u aplikaciji za pametne telefone ili tablet, gdje se i bilježe. Ako se određene vrijednosti premaše, aplikacija će aktivirati alarm i moguće je rano otkrivanje potencijalne štete na robi i otkrivanje odgovorne osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close