Povezani e-bicikli za pametnu vožnju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. listopad 2017. u 22:00
Vožnja biciklom postaje jedinstveno digitalno iskustvo, Foto: PD

Rješenja koja biciklistima omogućuju da mobitel koriste za upravljanje, zabavu i kao jedinicu za prikaz.

Vodeći dobavljač na području pogonskih sustava za e-bicikle eBike Systems iza kojeg stoji globalni Bosch najavio je pripajanje razvojnog poduzeća COBI za povezano bicikliranje, sa sjedištem u Frankfurtu na Majni. COBI korisnicima e-bicikala i biciklistima nudi mogućnost da pametni telefon koriste za upravljanje, info – zabavu i kao jedinicu za prikaz.

“Pripajanje društva COBI GmbH idealna je prilika za proširenje asortimana proizvoda Boschevog društva eBike Systems na području povezanih proizvoda i usluga. COBI pruža potrebnu stručnost i iskustvo, te odgovarajuće tehnologije za uspješno partnerstvo”, komentirao je glavni izvršni direktor Boschevog društva eBike Systems Claus Fleischer. Odlukom obiju strana cijena akvizicije nije poznata, a prijenos vlasništva još moraju odobriti tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Nastavak poslovanja poduzeća i robne marke COBI velika je prilika za Andreasa Gahlerta, osnivača i glavnog izvršnog direktora poduzeća COBI jer, kako kaže, s Boschem kao strateškim partnerom postoji ogroman potencijal za globalni rast na području digitalno povezanih proizvoda i usluga za bicikliranje. “Za nas to je bez sumnje značajan korak prema budućnosti”, naglasio je.

COBI-jevi proizvodi, a posebno njegova tehnološka platforma, vožnju biciklom čine povezanom i pametnijom, a nude usluge kao što su navigacija, glazba, telefonija i rekreacija. Usto, COBI biciklista povezuje i s drugim aplikacijama kao što su Strava, Komoot, Spotify, Apple Health te Bluetooth senzorima za rekreaciju. Zahvaljujući svemu navedenom, vožnja e-biciklom ili biciklom postaje jedinstveno digitalno iskustvo. Dok je prije nekoliko godina sektor biciklizma uglavnom bio usredotočen na mehaničke i analogne proizvode, sada je sve više onih koji su električni i digitalni. E-bicikli omogućuju učinkovitije te gospodarski i ekološki održivije postizanje ciljeva – bicikli sada posjeduju energiju (bateriju) i inteligenciju (senzore, kontrolne uređaje, CAN sabirnice), što otvara nove tehničke mogućnosti. Rezultat je toga da mobilnost na biciklima postaje elektrificirana (pogonski sustavi, baterije, dijagnostički alati), automatizirana (sustavi za mijenjanje brzina, kotači, kočnički sustavi) i povezana (navigacija, aplikacije za pametne telefone, online portali).

COBI-jeva je ponuda uglavnom usmjerena na brzorastuću digitalnu ciljnu skupinu koja sada koristi pametne telefone u mnogim područjima svakodnevnog života, a i kad bicikliraju. COBI rješava pitanje ograničenog vijeka trajanja baterije pametnih telefona te osigurava sigurnost i udobnost za jednostavnu vožnju bicikla, dok se u pozadini asortimana proizvoda razvila tehnološka platforma za rad u oblaku, aplikacije, usluge i osnovne programe, koja se može koristiti u kombinaciji s postojećim Boschevim sustavima za buduća digitalna rješenja.

S druge strane, eBike Systems nudi širok asortiman proizvoda za električne bicikle, od pogonskih sustava i snažnih baterija do intuitivnih i pametnih integriranih i biciklističkih računala. Osnovani su 2009. kao razvojno društvo unutar Grupe Bosch, a od tada su postali predvodnici na svjetskom tržištu u segmentu luksuznih proizvoda dok više od 70 vodećih robnih marki bicikala širom svijeta vjeruje dijelovima koje je unaprijedio Bosch s oznakom empowered by Bosch.      

Komentirajte prvi

New Report

Close