Pospješite sigurnost svojih podataka

Autor: Marta Duić , 18. srpanj 2014. u 12:50
Fotografije : Thinkstock

Mnogi u razvoju tehnologije vide isključivo prednosti i nisu ni svjesni koliko taj razvoj može štetiti i narušavati našu privatnost te zaštitu naših poslovnih i osobnih podataka.

Mnogi u razvoju tehnologije vide isključivo prednosti i nisu ni svjesni koliko taj razvoj može štetiti i narušavati našu privatnost te zaštitu naših poslovnih i osobnih podataka. Napredak razvoja interneta, društvenih mreža, cloud usluga  i mobilne tehnologije toliko je brz da ga ponekad ni stručnjaci ne mogu pratiti. Iako omogućuju korisnicima da budu povezani i kad su u pokretu, nove  tehnologije skrivaju i nove prijetnje.

Cloud rješenja

Cloud computing ili računarstvo u oblacima novost je koja podatke i aplikacije tretira kao uslugu umjesto kao proizvod, a ta se usluga isporučuje preko Interneta. Omogućuje da se podaci i programi ne nalaze na jednom računalu ili prostoru, već da se mogu nalaziti na udaljenim poslužiteljima.

U sklopu modela Public Cloud, tvrtke koriste infrastrukturu i aplikacije od ponuđača usluga kao što su primjerice razni telekomi. Ovisno o prirodi poslovanja ili veličini tvrtke, mogu odlučiti svoj IT sustav smjestiti u privatni oblak – Private Cloud. Glavne prednosti su fleksibilno, jednostavno i brzo upravljanje resursima čime poslovanje tvrtke postaje efikasnije i elastičnije, a podaci i aplikacije zbog sigurnosti ili poslovnog modela ostaju unutar same tvrtke. Također neke tvrtke se odlučuju i za kombinaciju privatnog i javnog oblaka pri čemu koriste različita hibridna rješenja, tzv. hibridne oblake u kojima izdvajaju u Cloud samo neke aplikacije i podatke te tako Cloud kombiniraju s vlastitim postojećim IT sustavom.

Zahvaljujući Cloud uslugama vaši podatci su sigurni, naime to je usluga koja nudi posebnu zaštitu i svakodnevno je ažurirana.  Spletom okolnosti vaše podatke može uništiti poplava ili požar, netko ih može ukrasti, danas hakeri mogu probiti i one sustave koji su vrlo dobor zaštićeni – stoga su Cloud rješenja i usluge pravi saveznici za sigurnost, privatnost i zaštitu podataka neovisno o tome gdje se ti podatci nalaze.

Microsoftove Cloud usluge

Microsoft je prva kompanija koja je ispunila visoke standarde propisane od strane Europske unije za zaštitu podataka u svojim Cloud uslugama. Naime, u travnju je radna grupa koja predstavlja ukupno 28 državnih agencija za zaštitu podataka iz Europske unije nakon detaljnog pregleda Microsoft Cloud ugovora za kompanije zaključila da su ispunjeni visoki standardi za zaštitu privatnosti podataka koji su regulirani EU propisima za zaštitu podataka. Microsoft je prva kompanija kojoj je dodijeljeno ovo odobrenje što je neizmjerno važno za tvrtke svih veličina, kako u Europi tako i u svijetu te za sve koji žele sigurnost, privatnost i zaštitu svojih podataka.

Ovo je vrlo značajno i za kupce i za korisnike, s obzirom na to da Microsoft Cloud usluge za kompanije, a posebno proizvodi poput Office 365, Microsoft Azure, Microsoft Dynamics CRM i Windows Intune, pružaju dodatno povjerenje da su ponuđeni proizvodi u skladu sa strogom europskom regulativom i standardima za privatnost bez obzira  na to gdje se njihovi podaci nalaze. Microsoft je kupcima koji brinu o zaštiti podataka i radu koji je usklađen sa zakonima poslao poruku kako ne postoji ni jedan partner koji je toliko posvećen potrebama kupaca i korisnika kao oni.

Savjetujemo kako zaštititi privatnost na internetu

Dok se nova zakonska regulativa o zaštiti podataka građana EU na internetu potpuno ne  implementira, svatko od nas može učiniti nešto kako bi izbjegao da mu nepoznate osobe kopaju po osobnim podacima ili kradu identitet te poslovne podatke i informacije.

Samo zato što vas internetske stranice pitaju da ostavite svoje podatke, to ne znači da vi morate odgovoriti na njihov zahtjev. Vi ste ti koji mogu ograničiti količinu osobnih podataka koje dajete i svesti je na minimum. Kada vam nije potreban odgovor koji je opcija mnogih stranica na koje se prijavljujete, uvijek možete jednostavno izmisliti neku adresu e-pošte. Još jedna stvar koju morate imati na umu je da pripazite da internetske stranice koje posjećujete smiju prikupljati informacije u obliku kolačića (tzv. cookies) tako što ćete podesiti svoj preglednik da odbacuje kolačiće trećih strana. Tako ćete smanjiti mogućnost krađe podataka od strane beskrupuloznih trackera. Oni to često rade putem lažnih oglasa ugrađenih u stranice koje posjećujete.

Društvene mreže su zlatni rudnik za skupljače podataka stoga im otežajte život korištenjem postavka za zaštitu privatnosti. Jednom kada ste svoje osobne fotografije stavili na internet imat ćete jako malo kontrole nad njihovom upotrebom i do njih može doći tko god želi i iskoristiti ih za koju god svrhu želi. Ostati prijavljen na svoj bankovni račun ili e-mail ista je stvar kao i ostaviti otključan auto, potpuno ste nezaštićeni. Izbjegnite rizik i odjavljujete se iz svojih računa prije nego nastavite pregledavati Internet. Ako koristite bežičnu mrežu pazite da nemate uljeze koji su se prikopčali na nju. Osiguravanjem svoje mreže sa što zahtjevnijom lozinkom kako je nitko ne bi mogao probiti povećavate svoju zaštitu.  Ono što vrijedi inače u životu vrijedi i za Internet, budite oprezni i pazite što potpisujete. Mnogi ugovori automatski se obnavljaju i morate se izjasniti protiv produženja ako ne želite da vam se tereti kreditna kartica.

Komentirajte prvi

New Report

Close