‘Poslovna godina u IT-u je poput utrke Formule 1’

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 18. rujan 2014. u 17:00
Ivan Gabric, predsjednik uprave tvrtke Combis. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

HT kao novi vlasnik donio nam je ponajprije niz standarda. Sada se možemo uklopiti u bilo koji zapadneuropski biznis.

Combis je najveća informatička tvrtka u Hrvatskoj kad je riječ o prihodima. Usto, u posljednjih nekoliko godina među prvima su u regiji.

Pokazuju to i podaci analitičke kuće IDC, naravno kad se izuzmu tvrtke distributeri. Combis je, naime, sistem integrator, odnosno pružatelj usluga, a upravo o poslovanju, planovima, proizvodima, ali i aktualnim pitanjima IT industrije, kao i predstojećoj Combis konferenciji, razgovarali smo s Ivanom Gabrićem, predsjednikom Uprave Combisa, IT tvrtke u sastavu HT grupe.

Već drugu godinu zaredom najjača ste IT tvrtka u Hrvatskoj?
Da, kontinuirano se razvijamo posljednjih 20 godina. No, moram se osvrnuti na posljednjih nekoliko godina i reći da je taj rast sve teži. Naime, nekoć je rast bio nadohvat ruke, a danas je to naporan rad. Svakodnevno se moramo fokusirati na više faktora i u svakom dijelu biti izvrsni. Upravljanje rizicima postalo je dio svakodnevnice. Poslovna godina u IT-u izgleda kao utrka Formule 1. Da biste postigli brži krug, potrebno je uigrati stotine faktora, imati ih non-stop pod kontrolom. Nepredviđene probleme minimizirati i svaku neočekivanu priliku prihvatiti kao izazov i iskoristiti je.

I na regionalnom ste tržištu među vodećima? Razmišljate li i globalno?
Hrvatsko tržište izvorište je svega, što je prirodno. No, svakako smo regionalno usmjereni. Posebice u Srbiji i BiH, gdje imamo svoje urede, no poslujemo i u okruženju poput Bugarske, Rumunjske, Kosova, Crna Gore… Kada govorimo o globalnom tržištu, naš cloud portfelj je blizu toga da ga plasiramo i globalno. Uglavnom, pokušavamo rasti i trudimo se to činiti organski.

Već ste u petoj godini veze s HT-om. Što vam je donijela promjena vlasništva?
Prije svega, niz standarda. Sada se možemo uklopiti u bilo koji zapadneuropski biznis. Stvari su postale sustavne, što je dobro. Usto, naravno da su nam otvorili vrata i pristup korisnicima. Uz HT smo negativnu dinamiku tržišta u posljednje dvije-tri godine mimizirali i nadoknadili.

Predstoji vam tradicionalna Combis konferencija, koji proizvod planirate izdvojiti?
Izdvojio bih, primjerice, prilagodbu i implementaciju informatičke podrške. Razvili smo cijeli portfelj podrške ili, pojednostavljeno rečeno, tehničke usluge, gdje smo razvili portfelj sastavljen od glavnih i pomoćnih elemenata koji čine jedinstvenu uslugu. Time smo u mogućnosti ponuditi širok spektar usluga, prilagoditi se i najzahtjevnijima tvrtkama, ali i onima koji imaju manje potreba. Tu doista vidimo svoju prednost i konkurentnost. U tome smo najbolji jer je to godinama naš proizvod. Današnje prilike tjerju vas da svakom prepustite posao u kojem je najbolji. Krpanje, primjerice, tehničke podrške, zaigurno nije više dobar put. Dovoljno smo jaki i veliki da točno znamo što nudimo, koliko to na tržištu smije koštati te kako se svatko može riješiti dječjih bolesti. Pritom sve što implementiramo i održavamo.

U Industrijskoj strategiji ICT je strateška odrednica, i premijer ide u posjet globalnim IT tvrtkama, sektor je prepoznat.
Dobro je da je ICT prepoznat. No, to je tek početak, provedba strategije je izazov. Postoje stručnjaci koji mogu izdvojiti potrebe i postaviti odrednice. Pritom moramo sebi priznati što jesmo, a što nismo sposobni, što je to u IT-u što nam nedostaje. Ljudi koji se time bave mogu to procijeniti finom analizom. Realno, nema puno toga gdje smo konkurentni. I dalje smo skupi, iako je jaz manji jer realno plaće padaju, a izvan Hrvatske u ovoj industriji rastu. Ipak, uvijek ima prostora, no za to površne strategije nisu dovoljne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close