Pomoću sustava senzora do efikasnije naplate parkiranja

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 22:00
U prvoj fazi prikupit će se podaci o korištenju parkirnih mjesta/Z. Pandža/PIXSELL

Senzor ugrađen na parkirno mjesto izvršit će identifikaciju vozila te obavijesti vozača o početku naplate parkirne karte.

Svjesni kako je tehnologija temelj gradova budućnosti, varaždinska tvrtka Mobilisis razvija rješenja kako bi olakšali hrvatskim gradovima da i oni zakorače prema budućnosti i implementacijom tih rješenja ostvare uštede koje će dodatno pomoći njihovom kvalitetnijem razvoju.  

Kako kaže Krešimir Meštrić, predsjednik uprave Mobilisisa, zamjenom klasičnih rasvjetnih tijela sa LED rasvjetnim tijelima dostižu se uštede energije i do 60 posto. Ako se pridoda pametno upravljanje paljenjem rasvjete po potrebi, onda uštede rastu čak i do 80 posto. Vodeće kompanije, poput CISCO-a predstavile su WiFi upravljanje uličnom rasvjetom koja je umrežena WiFi primopredajnicima i omogućuje paljenje rasvjetnih tijela u trenutku potrebe tj. nailaskom vozila ili pješaka. Osim senzora za regulaciju rasvjete, mogu se dodati senzori za mjerenje zagađenosti zraka, mjerenje vlage i temperature ili kamere za detekciju parkirnih vozila. Kako kaže, Dubrovnik je upravo izradio strategiju pametnog grada koja se u fazama planira izvesti do 2020. godine.

Naravno, projekt je osmišljen za  budući razvoj grada čije će funkcioniranje biti temeljeno na suvremenim tehnologijama. Mobilisis  kao partner na projektu planira izraditi testno polje detekcije vozila na uličnim parkirnim mjestima. Meštrić tvrdi da će se u prvoj fazi time dobiti vrijedni podaci o statistici zauzeća parkirnih mjesta, prosječnog broja izmjena, zauzeća te vršna opterećenja. ˝Predviđa se da će sustav senzora povezati sa kontrolom naplate tako da će kontrolori dobiti informacije o vremenu dolaska i odlaska vozila i time efikasnija naplata parkiranja. Sličan sustav se pokreće i u Budimpešti gdje se planira pilot projektom opremiti 75 uličnih parkirnih mjesta˝, kaže Meštrić. Ističe kako je krajnji cilj da vozilo dolaskom na parkirno mjesto bude vođeno sustavom navigacije, a naplata se  pokreće automatizmom.

Senzor ugrađen u parkirno mjesto će izvrši identifikaciju vozila te obavijesti vozača o početku naplate parkirne karte. Meštrić napominje kako i druge vodeće tvrtke poput  HP-a, Hrvatski Telekom, Siemensa intenzivno traže nova i inovativna rješenja na polju Pametnih gradova, gradova naše budućnosti. ˝Pokušavaju se pronaći standardi platforma za umrežavanja svih informacija u jednu jedinstvenu cjelinu, dok će po našem očekivanju Smart City rješenja biti mnoštvo autonomnih, tehnički vrlo različitih rješenja povezanih u oblak izmjena informacija po modelu izvor-konzument informacije bez do sada nužno poznatog client-host modela.  Time se otvaraju perspektive za male i inovativne tvrtke koje mogu profitirati brzinom prilagodbe i intenzivno koristiti Internet infrastrukturu˝, poručio je Meštrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close