Političari složni – dopustiti uvoz IT stručnjaka

Autor: Bernard Ivezić , 31. kolovoz 2016. u 22:00
U tri godine iselilo je 10.000 stručnjaka, Fotolia

Domaći izvoznici softvera od pretendenata na vlast zatražili su odgovore na pitanje kako ukloniti prepreke koje onemogućavaju uzlet IT branše koja se promaknula u prvu po ulaganju u nove proizvode i usluge.

Hrvatski nezavisni izvoznici softvera okupljeni u udruženju CISEx na okrugli su stol jučer doveli predstavnike političkih stranaka kako bi od njih dobili odgovor kako, dođu li na vlast, misle poduprijeti ovaj potentni sektor domaćeg gospodrarstva.

Predsjednica CISex-a Tajana Barančić pojasnila je da je IT sektor u 2015. bio na trećem mjestu po broju zaposlenih, drugom po dodanoj vrijednosti, a prvom po ulaganju u razvoj novih proizvoda i usluga. “Prošle godine ostvario više od 7 milijardi kuna prihoda i više od 2 milijarde kuna izvoza, no muči ga niz problema – nedostatan broj stručnjaka zbog neadekvatnog obrazovnog sustava, ali i odljev radne snage te nekonkurentna porezna politika”, upozorila je dodavši da je od 2011. do 2014. iz Hrvatske iselilo čak 10.000 IT stručnjaka.

Ivica Puljak iz stranke Pametno, Ivan Vrdoljak ispred Narodne koalicije te Tomislav Panenić ispred Mosta složili su se da treba liberalizirati tržište i olakšati ‘uvoz’ IT stručnjaka, a Vrdoljak smatra da treba promijeniti i zakon o strancima. Obećali da će po dolasku na vlast revidirati visinu neoporezive naknade za terenski rad u inozemstvu te iznos dnevnica po državama, što su iz CISexa ocijenili odličnom vijesti za IT i sve ostale izvoznike, a složili su se i da sva komunikacija oko IT sektora i države treba ići preko Ministarstva gospodarstva. Puljak je napomenuo da stranka Pametno u svom programu ima IT i ICT kao izdvojenu gospodarsku granu te da imaju nekoliko kratkoročnih i dugoročnih mjera.

“Liberalizirat ćemo tržište rada i zapošljavanje, a kao prva mjera koju bi poduzeli je smanjivanje poreza na dohodak jer ljudima treba dati više novca pa neka sami odluče što će s njim”, poručio je Puljak ističuči kako treba promijeniti i kompletan ‘mindset’ države, da se ne ide od pretpostavke kako su svi kriminalci i kako se sve stalno mora kontrolirati pa se kroz tu promjenu mogu liberalizirati terenski dodaci, trošenje reprezentacije i slično. Što bi za napredak IT-a u učinio HDZ nije se moglo čuti jer se njihovi predstavnici nisu odazvali pozivu za sudjelovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close