VIDEO: Policija u Dubaiju dobiva leteće motocikle, a cijena im je paprena

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2018. u 10:05
Foto: Hoversurf / Facebook

Riječ je o električnim vozilima koja poput dronova imaju četiri rotora i mogu uzlijetati i slijetati vertikalno te njima upravlja policajac koji se nalazi u sličnom položaju kao da vozi motor.

Ako želite znati kako bi mogla izgledati policija budućnosti i kakve će sve tehnologije primjenjivati dovoljno je pogledati što se događa i razvija u Dubaiju. Za mir i red u ovom gradu u budućnosti brinut će se autonomna vozila i roboti koji će patrolirati ulicama grada, ali i policajci koji će lebdjeti na vozilima Hoverbike, prenosi Zimo.

Riječ je o električnim vozilima koja poput dronova imaju četiri rotora i mogu uzlijetati i slijetati vertikalno te njima upravlja policajac koji se nalazi u sličnom položaju kao da vozi motor. Testiranje, odnosno treniranje policajaca za upravljanje ovakvim vozilima već je počelo prošlog mjeseca – kompanija Hoversurf policiji u Dubaiju isporučila je primjerak za treniranje, a ako sve bude po planu, ova vozila službeno bi se trebala početi koristiti 2020. godine.

Kao što se to može očekivati, njihova cijena nije jeftina te iznosi oko 150 tisuća dolara, a za pretpostaviti je kako će na konačnim modelima četiri rotora biti zaštićena jer trenutno ne postoji nikakva zaštita pa bi lako moglo doći do ozljede, odnosno tragedije ako rotor u radu nekog (slučajno) zahvati.

Trenutni plan policije u Dubaiju je koristiti ovakva vozila u jedinicama za brzi odaziv u nekim udaljenim područjima, a kao sa svim vozilima na struju, jedan od problema bit će snaga baterije, tj. doseg. S pilotom ovo vozilo može izdržati između 10 do 25 minuta leta, dok bez pilota, odnosno ako se koristi kao dron s kojim se upravlja sa zemlje može izdržati do 40 minuta leta, nakon čega slijedi oko dva i pol sata punjenja baterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close